Naslovna / Zdravlje

Dr Dragan Milović, fizijatar: Kada koristite topli, a kada hladni gel za bolove, kod išijasa sigurno grešite

Priredio/la: V. Marić Brajković|14:55 - 21. 12. 2020.

Pogrešan izbor gela može da pogorša postojeće stanje…

nanošenje gela na bolno mesto na leđima

Za bolove izazvane išijasom nikad ne koristite tople gelove  Foto: Shutterstock

Više od 40 odsto stanovništva pati godinama od neke vrste bolova u leđima, a oko 90 odsto se susrelo  bar jednom u životu sa kostoboljom. Da li je pitanju vratni deo kičme, donji deo leđa, rame, koleno, gležanj, jedno im je zajedničko – bolovi su uporni i neprijatni, a pored lekova u lečenju se koriste i gelovi (ili masti), topli i hladni. Ali ljudi često ne znaju, ukoliko im to lekar ne preporuči,  koji gel ili mast treba da koriste za svoj zdravstveni problem. U upotrebi su uglavnom preparati u obliku gelova.

Dve vrste gelova

– Postoje dve vrste gelova. Crveni koji je topli gel i plavi, ponekad zeleni ili bezbojni hladni gel. Veoma je važno da znate kada se koji koristi, jer izbor pogrešnog gela za određeno stanje može da pogorša postojeće stanje. Hladni gelovi koriste se za akutna, a topli gelovi za hronična stanja. Ovo je opšte pravilo. – kaže dr Dragan Milović, fizijatar.

Ali svako stanje zahteva detaljan pregled nakon čega se određuje terapija koja obuhvata i vrstu gela.

Kada hladni gel

Kada dođe do povređivanja zglobova, tetiva, mišića, koriste se uvek hladni gelovi.

– Hladni gel pomaže da se otkloni bol u koštano zglobnom sistemu. On relaksira, odnosno hladi svežu povredu. Ovo se posebno odnosi na iščašenja, uganuća, istezanje mišića, povreda koje su najčešće kod sportista, ali nisu ih pošteđene ni druge osobe – kaže dr Milović.

Ukoliko vas boli vratni deo kičme, dr Milović savetuje hladni gel koji treba blago da umasirate na bolno mesto.

Kod išijasa skoro svi greše

– Kada neko dobije bolove u donjem delu leđa, odnosno muči ga išijas, često poseže za toplim gelom da to mesto ugreje. A to je pogrešno. Kod išijasa se uvek koristi hladan gel da relaksira bolno mesto – navodi fizijatar.

Kada topli gel

Topli gelovi koriste se kod hroničnih stanja, na primer, bolova koji dugo traju posle lomova ili neke degeneracije koštano zglobnog sistema.

– Ovi gelovi koriste se isključivo kod mirnih stanja, kada nema upala. Opšte pravilo je da se koriste u pripremnom delu  kod sportista pred aktivnost. Njihova uloga je da zagreju mišiće i tetive što poboljšava cirkulaciju – kaže dr Milović.

Savet

Pogrešan izbor gela može samo da pogorša postojeće stanje. Zato je najboljeda se posavetujete sa lekarom, koji će proceniti koji gel može najbolje da  pomogne kod otklanjanja bolova.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo