Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Kakve veze gaćice imaju sa zdravljem? Pridržavajte se ovih pravila i nećete to otkriti na teži način

Priredio/la: V. M. B.
19:00 - 12. 11. 2020.

Pogrešan izbor donjeg veša povećava rizik od gljivičnih infekcija i pojave bakterija na intimnim delovima tela

žena u gaćicama sa smajlijem

Veš, posebno gaćice treba da budu izrađene od pamučnog materijala Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja iz 2019. godine, koje je trebalo da utvrdi navike potrošača, ukazuju da oko 45 procenata ispitanika nije menjalo donji veš na dva ili više dana, a muškarci su čak 2,5 puta više od žena izjavljivali da donji veš menjaju na nedelju dana ili duže. Naravno, ti rezultati sami po sebi sugerišu da je reč o lošim higijenskim navikama, ali ni to nije ono najopasnije što može da vam se dogodi u slučaju nepravilnog odnosa prema sopstvenom donjem vešu.

Naprotiv, pogrešan izbor gaćica može ozbiljno da utiče na vaše zdravlje.

S pamukom nema greške, svila samo za posebne prilike

U idealnom slučaju, svaki centimetar vašeg donjeg veša treba da bude izrađen od prirodnih vlakana, s tim da centralni deo, dakle onaj koji je u direktnom kontaktu sa genitalijama, treba da bude obložen pamukom da bi intimna regija tela ostala sveža i suva. 

Istraživanje objavljeno 2018. u časopisu Obstetrics & Ginecology 2018. pokazalo je da nošenje donjeg veša koji nije od pamučnog materijala može da izazove gljivičnu infekciju. Takođe, sintetika poput poliestera loše utiče na vaginalno zdravlje jer zadržava toplotu i vlagu, iritira kožu i pogodno je tlo za razmnožavanje bakterija i gljivica. 

Isto važi i za svilu, koju mnogi koriste u posebnim intimnim prilikama. Što treba i da ostane redak slučaj, jer je pamuk neuporedivo bolja varijanta.

-Pamuk je veoma prozračan materijal koji ima sposobnost da smanjuje vlagu. Kao rezultat, žene koje nose 100 odsto pamučni veš imaju manje šanse da iziritiraju vaginu i dobiju gljivičnu infekciju- kaže dr Dženifer Vider, autorka knjige „Pametna žena pacijent“.

Tesno iritira

Donje rublje koje usko prijanja podstiče znojenje, iritaciju kože i često osećaj nelagodnosti jer nas nešto steže i zateže.

-Ako vam je donje rublje previše tesno, usko ili premalo, povećavaju se šanse za iritaciju vagine i vulve – napominje dr Vajder. 

Tu, takođe, treba dodati da se prilikom nošenja tesnog donjeg veša bakterija lakše množe. 

Nekada ne pomaže ni veš mašina

Bakterije su u stanju da prežive pranje rublja u veš mašini, pokazuje istraživanje objavljeno 2019. u časopisu „Applied and Environmental Microbiology“. Vremenom, između ostalog, to može da poveća rizik od dobijanja gljivica ili infekciju mokraćnih puteva. 

Ako perete donji veš na nižim temperaturama, potrudite se da ga stavite na sušenje do 30 minuta nakon pranja. To se nameće na osnovu rezultata istraživanja objavljenih 2015. u časopisu „Frontiers in Microbiology“, koja su pokazala da će niže temperature pranja dezinfikovati donji veš samo ako se uz deterdžente upotrebe i izbeljivači. 

Takođe je otkriveno da temeljno sušenje veša može efikasno da smanji uticaj bakterija.

Pripazite i na deterdžent

Koža na intimnim delovima tela je osetljiva i lako je iritiraju pojedini deterdženti obogaćeni nekim forumulama za bolji miris. Uz to i hemikalije koje sadrži omekšivač isto tako znaju da uzrokuju neprijatnosti. 

– Neke žene su osetljivije od drugih, ali u celini, mirisni tamponi i jaki deterdženti mogu da izazovu svrab i iritaciju, ili čak peckanje podseća dr Vajder. 

tanga crvene gaćice

Zbog gaćica od sintetičkih materijala, posebno popularnih tangi, žene često dobijaju urinarne infekcije  Foto: Shutterstock

Tange – tako seksi i opasne

Verovali ili ne, veoma čest uzrok infekcija nastaje zbog konstantnog nošenja tangi. Iako su seksi i iako ih neke žene rado koriste, trake od tangi predstavljaju svojevrsni autoput za bakterije koje se na taj način lako prenose od anusa u vaginu. 

„Mnoge tange su od čipkastih, sintetičkih tkanina sa materijalima koji ne prodišu i koji povećavaju rizik od iritacije i infekcije. Takođe, žene koje ih svakodnevno nose suočavaju se sa potencijalnim premeštanjem bakterija iz jednog područja u drugo“, konstatuje dr Vajder.

Proverite mrlje

Ženama se savetuje da uvek provere trag koji ostavljaju na donjem vešu. jer ako je beo – to je normalno. Ali sivi ili zelenkasti iscedak jedan je od znakova bakterijske infekcije. Takođe, trag koji liči na gnoj ili ima penastu formu isto ukazuje na problem. 

S druge strane, neznatan vaginalni miris je normalan, ali intenzivan i neprijatan miris može da sugeriše na infekciju ili druge probleme.

Bez zadržavanja u znojavom donjem vešu

Odradili ste vežbe u teretani ili jogu, pa krećete kući, ali se usput setite da morate da odete do banke, pa onda da kupite nešto za večeru… I sat vremena posle treninga još ste u onom znojavom donjem vešu, a upravo je to greška. 

„Uvek je promenite donji veš odmah posle vežbanja“, kaže dr Vajder i dodaje: 

„Kombinacija topline i vlage može da nadraži kožu vagine, što dovodi do upale, a intimni delovi postaju uzgajalište bakterija i gljivica. A tu je i osip koji se pojavljuje u naborima kože koji nastaju trenjem, nedostatkom cirkulacije vazduha i pojačanom vlažnošću“.

Katkad u krevet kao od majke rođeni

Američko udruženje ginekologa savetuje ženama sa hroničnim upalama vagine i sklonim infekcijama, svrabu i iritaciji, da spavaju bez donjeg veša.

Budući da gljivice i bakterije uspevaju na vlažnim, toplim mestima, malo golotinje s vremena na vreme može ženama doneti olakšanje. A u slučaju da vam je neprijatno da budete skroz goli u krevetu, pozajmite od partnera pamučne bokserice koje nisu uske.

 

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend