Naslovna / Zdravlje

5 razloga zbog kojih se suše usta

Priredio/la: P. Ž.|14:00 - 29. 12. 2020.

Više je uzroka ove neprijatne pojave….

suva usta Suva usta mogu da budu simptom mnogih bolesti Foto: Shutterstcok

Suva usta ili kserostomija se je stanje u kojem pljuvačne žlezde u ustima ne stvaraju dovoljno pljuvačke kako bi usta održale vlažnim. Sami problemi sa pljuvačnom žlezdom retko su uzrok ove pojave.

Pljuvačka sprečava kvarenje zuba tako što neutralizuje kiseline koje proizvode bakterije u ustima. Pljuvačka takođe poboljšava čulo ukusa i olakšava žvakanje i gutanje. Pored toga, enzimi u pljuvački pomažu i u varenju.

Nedostatak pljuvačke i suva usta mogu mnogo da utiču na naše opšte zdravlje, zdravlje zuba i desni, ali i na apetit. Šta sve uzrokuje suva usta?

Neželjeni efekat određenih lekova

Suva usta su često stvaraju kao neželjeni efekat mnogih lekova. Spisak lekova koji izazivaju ovu pojavu je dugačak: lekovi koji se koriste za lečenje depresije, anksioznosti, bolova, alergija i prehlade , gojaznosti, akni, epilepsije, hipertenzije (diuretici), dijareje, mučnine, astme (određeni bronhodilatatori) i Parkinsonove bolesti. Suva usta takođe mogu da budu neželjeni efekat lekvova za opuštanje mišića i sedativa.

Suva usta kao posledica Sjogrenovog sindroma

Sjogrenov sindrom je poremećaj imunskog sistema koji se prepoznaje po dva najčešća simptoma – suve oči i suva usta. Ovo stanje često prati i druge poremećaje imunskog sistema, poput reumatoidnog artritisa i lupusa. Kod Sjogrenovog sindroma obično su prvo pogođene sluzokože i žlezde očiju i usta koje luče vlagu – što rezultira smanjenjem suza i pljuvačke.

Iako Sjogrenov sindrom može da se razvije u bilo kojoj dobi, većina ljudi je starija od 40 godina u vreme postavljanja dijagnoze. Stanje je mnogo češće kod žena. Lečenje se fokusira na ublažavanje simptoma.

Kamen pljuvačne žlezde

Kamen pljuvačne žlezde je kalcifikovana struktura koja može da se formira unutar pljuvačne žlezde. On takođe može da blokira protok pljuvačke u usta. Većina kamenja pogađa submandibularne žlezde smeštene na dnu usta. Ređe, kamen pogađa parotidne žlezde, smeštene na unutrašnjoj strani obraza, ili sublingvalne žlezde koje se nalaze ispod jezika.

Suva usta kao simptom povišenog šećera u krvi

Kao jedan od simptoma povišenog šećera u krvi javljaju se i suva usta. Ali, nažalost, Suva usta nisu samo simptom povišenog šećera u krvi, već mogu da budu i uzrok. Susa usta, naročito kao pacijenti sa dijabetesom, mogu da dovedu do propadanja zuba, što znači da se šećer u krvi povećava dok telo pokušava da se bori protiv infekcije. Kod dijabetičara suva usta mogu takođe da dovedu do gubitka sna i promenjenog osećaja ukusa, stanja koje se manifestuje metalnim ili kiselim ukusom u ustima.

Suva usta i stres

Stres je neprijatan na više načina, a suva usta su još jedna od posledica koje mogu da nastanu tokom ovog stanja. Razgovor sa psihologom i kontrolisanje stresa najbolji su načini da se oslobodite od ove neprijatne pojave.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo