Naslovna / Zdravlje

Maslinovo ulje pomaže u smanjenju rizika od srčanih i cerebrovaskularnih bolesti

Priredio/la: P.Ž.|15:00 - 25. 12. 2020.

Sve je više naučnih istraživanja koja ukazuju na blagodeti maslinovog ulja

maslinovo ulje Maslinovo ulje je veoma korisno za naše zdralje, to je pokazala i nauka Foto: Shutterstock

Maslinovo ulje je osnovni sastojak svake mediteranske ishrane. O benefitima koje maslinovo ulje ima za naše zdravlje dosta se zna, ali šta kažu naučna istraživanja? Izdvajamo  pet prednosti maslinovog ulja na ljudsko zdravlje.

Maslinovo ulje je bogato zdravim mastima

Maslinovo ulje je prirodno ulje dobijeno iz maslina, ploda maslinovog drveta. Oko 14 odsto ulja su zasićene masti, dok je 11 odsto polinezasićene, poput omega-6 i omega-3 masnih kiselina.

Ali,  73 odsto maslinovog ulja čini oleinska kiselina. Studije pokazuju da oleinska kiselina upalne procese upalu i da čak može da ima blagotvorne efekte na gene koji su povezani sa potencijalnim nastankom raka.

Mononezasićene masti su takođe prilično otporne na jaku toplotu, što maslinovo ulje čini zdravim izborom za kuvanje.

Maslinovo ulje sadrži velike količine antioksidansa

Maslinovo ulje je veoma hranljivo i pored korisnih masnih kiselina, sadrži vitamin E i vitamin K.

Takođe, maslinovo ulje sadrži i veoma važne antioksidanate. Ovi antioksidanti smogu mogu da smanje rizik od hroničnih bolesti. Pored toga, oni pomažu u borbi protiv upala i pomažu u štite holesterol u krvi od oksidacije – dve prednosti koje smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Maslinovo pomaže u sprečavanju moždanog udara

Moždani udar je uzrokovan poremećajem protoka krvi u mozak, bilo zbog krvnog ugruška ili krvarenja. U razvijenim zemljama moždani udar je drugi najčešći uzrok smrti, odmah iza bolesti srca.

Veza između maslinovog ulja i rizika od moždanog udara detaljno je proučavana. Velika studija rađena na uzorku od 841.000 ljudi pokazala je da maslinovo ulje vkao veliki izvor mononezasićenih masti može da pomogne u smanjenju rizika od moždanog udara i srčanih bolesti.

Drugo istraživanje u kojem je učestvovalo 140.000 ispitanika dokazalo je da oni koji konzumiraju maslinovo ulje svakodnevno imaju mnogo manji rizik od moždanog udara od ostalih.

Antioksidanti u maslinovom ulju imaju antikancerogena svojstva

Rak je jedan od najčešćih uzroka smrti na svetu. Ljudi u mediteranskim zemljama imaju manji rizik od nekih vrsta raka, a mnogi istraživači veruju da je razlog tome maslinovo ulje.

Antioksidanti u maslinovom ulju mogu da smanje oksidativno oštećenje za koje se veruje da su vodeći pokretač raka.

Mnoga ispitivanja rađena u laboratorijskim uslovima pokazala su da  jedinjenja u maslinovom ulju mogu da pomognu u borbi protiv ćelija karcinoma.

Maslinovo ulje može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2

Neke studije su pokazale da je maslinovo ulje dobro kao zaštita protiv dijabetesa tipa 2.  Nekoliko istraživanja povezalo je maslinovo ulje sa blagotvornim efektima na šećer u krvi i osetljivost na insulin.

Jedno kliničko ispitivanje rađeno u Španiji potvrdilo je efekte maslinovog ulja uprevnciji od dijabetesa tipa 2. Naim, u ovoj studiji ljudi koji praktikuju mediteransku ishranu koja je bogata maslinovim uljem imali su manji rizik od dijabetesa tipa 2 za preko 40 odsto.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo