Naslovna / Zdravlje

7 prednosti vode koje utiču na zdravlje čoveka, podržanih naučnim istraživanjima

Priredio/la: I. V.|15:00 - 01. 01. 2021.

Bez vode nema ni života, ali, da li znate da zbog nje i mozak bolje funkcioniše i da bi nam zglobovi škripali da ih voda ne „podmazuje“

voda čaša Zdravstvene prednosti vode podržane su naučnim istraživanjima Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, naša telesna težina sastoji se od oko 60 procenata vode! Telo koristi vodu u svim svojim ćelijama, organima i tkivima kako bi pomoglo u regulaciji temperature i održavanju drugih telesnih funkcija. S obzirom na to da naše telo gubi vodu disanjem, znojenjem i probavom, važno je da se čovek rehidrira unoseći dovoljno tečnosti, ali i kroz hranu  koja sadrži vodu. Količina vode koja je potrebna čoveku zavisi od različitih faktora – klime u kojoj živite, koliko ste fizički aktivni i da li imate neku bolest ili imate drugih zdravstvenih problema. Ovo su razlozi zbog kojih je voda toliko moćan element, kada je u pitanju naše zdravlje.

1. Voda štiti tkiva, kičmenu moždinu i zglobove

Voda gasi žeđ, reguliše telesnu temperaturu i održava vlažnost tkiva u telu. Znate onaj osećaj kada vam se osuše oči, nos ili usta? Zbog toga održavanje tela hidriranim pomaže da se zadrži optimalni nivo vlage u ovim osetljivim oblastima, kao i u krvi, kostima i mozgu. Pored toga, voda pomaže u zaštiti kičmene moždine i deluje kao „mazivo“ za vaše zglobove.

2. Pomaže telu da ukloni otpad

Odgovarajući unos vode omogućava telu da izlučuje otpad putem znojenja, mokrenja i defekacije. Voda pomaže bubrezima da uklanjaju otpad iz krvi i drži otvorenim krvne sudove koji vode do bubrega i tako ih filtrira. Voda je takođe važna za sprečavanje zatvora, ali, kako se napominje u istraživanjima, nema dokaza da će povećanje unosa tečnosti izlečiti zatvor.

3. Poboljšava varenje

Voda poboljšava varenje. Prema objašnjenju Mayo klinike, voda pomaže u razgradnji hrane koju jedemo, omogućavajući telu da apsorbuje sve hranljive materije iz nje. Nakon što popijemo vodu, i tanko i debelo crevo upijaju vodu koja se kreće u krvotok i takođe se koristi za razgradnju hranljivih sastojaka. Kako naše debelo crevo upija vodu, stolica se iz tečne pretvara u čvrstu. Voda je takođe neophodna da nam pomogne u varenju rastvorljivih vlakana i uz pomoć vode vlakna se pretvaraju u gel i usporavaju varenje.

4. Sprečava dehidraciju organizma

Prema nacionalnim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, naše telo gubi tečnost kada se bavite intenzivnim  vežbanjem, kada se znojimo na vrućini ili imamo temperaturu ili bolest koja uzrokuje povraćanje ili dijareju. Ako gubimo tečnost iz bilo kog od ovih razloga, važno je povećati njen unos kako bi organizam mogao da vrati prirodni nivo hidratacije u telu. Lekar može da preporuči i da pijemo više tečnosti kao pomoć u lečenju drugih zdravstvenih stanja, poput infekcija bešike i kamena u urinarnom traktu. Trudnice i dojilje mogu da se konsultuju sa svojim lekarom o unosu tečnosti jer njihovo telo koristiti više tečnosti nego obično, posebno ako doje.

5. Pomaže optimalnoj funkciji mozga

Da li ste se ikad osećali da vam sve sve muti pred očima? U takvim situacijama popijte malo vode. Naučnici ističu da je adekvatna ravnoteža elektrolita od vitalnog značaja za održavanje  tela u optimalnom funkcionisanju. Nizak nivo elektrolita, kako navode, može da izazove probleme koji uključuju slabost mišića, umor i konfuziju. Istraživanje o odraslim muškarcima iz Kine, objavljeno 2019, pokazuje da dehidracija utiče na pamćenje, pažnju i energiju. Nije ni čudo, s obzirom da voda čini 75 odsto mozga, kažu autori istraživanja.

6. Održava vaš kardiovaskularni sistem zdravim

Voda čini ogroman deo naše krvi. Na primer, plazma – bledožuti tečni deo  krvi sastoji se od oko 90 procenata vode. Ako dehidriramo, krv postaje gušća, što može dovesti do neravnoteže minerala elektrolita koje sadrži (natrijum i kalijum, na primer). A ovi elektroliti su, kako kažu naučnici, neophodni za pravilno funkcionisanje mišića i srca. Dehidratacija takođe može dovesti do smanjenja zapremine krvi, a time i krvnog pritiska, tako da čovek može osetiti laganu vrtoglavicu ili drhtavicu dok stoji.

7. Voda može pomoći da se hranimo zdravije

Možda zvuči jednostavno, ali jeste moćno. Voda može da pomogne da se „napuni“ stomak i ublaži osećaj gladi,  posebno ako se pije pre obroka. Ovaj podatak potkrepljen je rezultatima studije objavljenoj u Clinical Nutrition Research. Takođe, rađene su studije koje pokazuju da osobe koje popiju više vode od preporučenih vrednosti, dnevno pojedu manje kalorija i manje zasićenih masti, šećera, natrijuma i holesterola.

Pa, koliko nam vode treba?

Muškarcima se preporučuje da konzumiraju 3,7 litara tečnosti dnevno, a ženama 2,7 litara. Tečnost može da dolati iz vode, pića uopšte i hrane, poput voća i povrća. Takođe, čovek može i sam, preko mokraće, da proveri da li unosi dovoljno tečnosti. Nakon odlaska u toalet, pogledajte boju urina. Ako je veoma bledožuta do svetlo žuta, dobro ste hidrirani. Tamnožuta je znak da ste dehidrirali. Smeđa ili tamnobraon boja urina je znak da je potrebna hitna medicinska pomoć.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo