Naslovna / Zdravlje

Tromb može da krene čak i u stanju mirovanja

Priredio/la: V. Marić Brajković|8:00 - 25. 12. 2020.

Ako dugo sedite, slabo se krećete, imate visok holesterol ili dijabetes u većem ste riziku od formiranja tromba

grafika tromb

Trob može imati fatalne posledice ako ne reagujete na vreme Foto: eKlinika

Krvni ugrušak može da se pojavi bilo gde u krvotoku i ponekad može da dovede do ozbiljnih zdrastvenih problema, čak i smrti. Ponekad niste ni svesni da se ugrušak formirao u organizmu, ali takođe postoje znakovi koji ukazuju da vam možda preti opasnost od razarajuće moći „crvene loptice“. Rizik za pojavu tromba veće su ako dugo sedite i ne krećete se, imate dijabetes, prekomernu težinu.

Šta je krvni ugrušak?

To je nakupina ćelija i proteina u vašoj krvi, koja nastaje kao posledica zgrušavanja (koagulacije) krvi. Njegovo formiranje je neophodno da bi se zaustavilo krvarenje prilikom povrede. Ali ako se krvni ugrušak formira bez obavljanja primarne funkcije, može delom ili potpuno da blokira krvni sud. Tromb može nastati u bilo kom delu krvotoka, ali se najčešće nalazi u venama, jer se u njima  javljaju poremećaji cirkulacije zajedno sa drugim uzrocima.

Mala tvorevina – veliki problemi

Neočekivani ugrušak može dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i smrti. Ako se formira u arteriji može da dovdede do srčanog ili moždanog udara. Ako je u veni, možete da osetite bol i primetite oticanje. Duboka venska tromboza stanje je kod kojeg se ugrušak formira duboko u krvnim sudovima. Taj tromb u dubokim venama nogu može da se „otkine“ i venskim krvotok dospe do krvnih sudova pluća gde izaziva plućnu emboliju (PE), veoma opasno stanje koje, ako se brzo ne leči, često završi smrtnim ishodom.

Kako da vam preti krvni ugrušak

Krvni ugrušak možete da dobijete ako imate prelom ili nezgodno istegnete mišić. Ali ponekad možda ne znate uzrok nastanka tromba ili čak ne shvatite da se nalazi negde u vašem telu. Ipak, postoje neke naznake da može da se formira. Šansa za formiranje krvnog ugruška je veća ako se oporavljate od operacije ili ste bili prisiljeni da satima sedite, ako ste gojazni, imate dijabetes ili visok holesterol. Rizik od  formiranja krvnog ugruška raste posle 60. godine.

Simptom: Oticanje

Kada ugrušak uspori ili zaustavi protok krvi, dolazi do oticanja spornog područja. Ako se dogodi u potkoljenici ili listu, to je često znak duboke venske tromboze (DVT). Ali dešava se i da se tromb formira u rukama ili stomaku.

Simptom: Boja kože

Ako ugrušak zapuši vene na rukama ili nogama, one poplave ili pocrvene.

Simptom: Iznenadni bol

Iznenadni, intenzivni bolovi u grudima mogu da siganliziraju da se ugrušak otkinuo i prouzrokovao plućnu emboliju. To, takođe, može da bude znak da vam je ugrušak u arteriji izazvao srčani udar. U tom slučaju, možete da osetite i bol u ruci, posebno u levoj. Ugrušak često boli tamo gde se nalazi, na primer u potkolenici, stomaku ili ispod grla.

Simptom: Problematično disanje

Ovo je ozbiljan simptom. To bi mogao biti znak da imate tromb u plućima ili srcu. Vaše srce takođe može da lupa, ili ćete se osećati malaksalo i oblivaće vas znoj.

Lokacija: Pluća

Ugrušci mogu da daju različite simptome što ovisi od toga gde se nalaze. Plućna embolija može da vam ubrza puls, izazove bol u grudima, krvavi kašalj i nedostatak daha. Pravac u bolnicu! Ali dešava se i da ovih znakova nema.

Lokacija: Srce

Simptomi su slični kao kod tromba u plućima. Ali ako je u pitanju srčani udar, takođe ćete osećati mučninu i slabost, bol u grudima. Ponovo isti savet: Pravac u bolnicu ili zovite hitnu pomoć!

Lokacija: Mozak

Pritisak raste kada krv ne može normalno da teče krvotokom. Snažna blokada ponekad može da izazove moždani udar. Bez kiseonika iz krvi, ćelije vašeg mozga počinju da umiru za nekoliko minuta. Tromb u  mozgu može da izazove glavobolju, zbunjenost, napade, probleme sa govorom i slabost, ponekad samo na jednoj strani tela. I kod ovih simptoma neohodna je pomoć lekara i bolničko lečenje.

Lokacija: Stomak

Često uopšte nemate simptome. Ali blokirane vene u stomaku ili jednjaku, „cevi“ koja ga povezuje sa grlom, mogu da puknu i i izazovu krvarenje. To izaziva veliki bol, osoba povraća krv, a stolica postaje crna i ima neobično neugodan miris . Neophodna je hitna pomoć lekara.

Lokacija: Bubrezi

Nazvani i trombozom bubrežnih vena, ti ugrušci obično polako rastu i to uglavnom kod odraslih osoba. Verovatno nećete imati simptome osim u slučaju da se deo odvoji i završi u plućima. Jedan od simptoma je i krv u urinu i smanjena potreba za uriniranjem.

Važno

Ako sumnjate na tromb, posetite svog lekara, pozovite hitnu pomoć ili idite odmah u dežurnu zdravstvenu ustanovu. Ugrušak može da bude smrtonosan, a to nećete znati dok ne odete na ispitivanja. Vaš lekar vam može dati lekove antikoagulanse koji pomaže u rastvaranju ugruška ili izvesti neki od hirurških zahvata.

Prevencija

Ako želite da smanjite mogućnost formiranja ugruška potrebno je da se držite nekih zdravih životnih navika. Održavajte zdravu težinu, pravilno se hranite i vežbajte. Nikada ne sedite dugo u kontinuitetu, posle operacije ili dugog leta treba da se krećete. Proverite da li čarape za vene mogu da pomognu vašem krvotoku.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo