Naslovna / Zdravlje

Skidajte prstenje pre nego što pustite slavinu

Priredio/la: eKlinika|7:47 - 09. 12. 2020.

Znate onaj osećaj kada počnu da vas svrbe prsi u korenu šake i kada koža počne da se suši i peruta? E, to je znak da grešite u jednom bezazlenom svakodnevnom ritualu

prstenje nakit Kada nosite prstenje, voda uvek ostane ispod metala Foto: Unsplash/ Maddi Bazzocco

Da li ste ikada u životu ovoliko prali ruke, kao tokom ove pandemije korona virusa? Sigurno ne, i sugurno već mesecima, a posebo sada tokom zime, imate veliki problem sa isušenom i ispucalom kožom. Zato, pored mnoštva saveta za negu kože, dodajte na spisak još i ovaj kako biste sačuvali ruke.

Skinite nakit, pa pustite slavinu

Postoji bezbroj razloga zbog kojih vaše ruke mogu da izgledaju kao da je na njima mnogo flekica, a i zbog kojih osećate svrab. Preoštra sredstva za dezinfekciju ruku, preskakanje hidratantne kreme, „šurenje“ ruku vrelom vodom… a sad je tu još jedan razlog. Nakit. Zato, pre nego što pustite slavinu, skinite prstenje sa ruku!

Voda je glavni nadražujući faktor

Možda već imate običaj da skidate nakit pre nego što se umivate kako slučajno ne bi oštetili nežnu kožu lica metalnim prstenom. Isto bi trebalo da praktikujete i kada perete ruke. Jer, osobe koje imaju problem sa ekcemom, neskidanjem prstenja samo mogu dodatno da pojačaju svrab kože. Postoje vrste ekcema koji se pretvaraju u vrlo iritantan osip, a javlja se na koži kada su vaše ruke (ili noge) previše izloženi vodi. Iako drugi alergeni sigurno mogu da izazovu reakciju, dermatolozi podsećaju da je „voda glavni nadražujući faktor“. Zbog toga se preporučuje da posle svakog pranja kožu ruku dobro, ali baš dobro osuđite peškirom, na sušaču ili prirodno, kako biste bili sigurni da se nakon pranja voda nije zadržala na koži ruku i da neće izazvati iritaciju.

Svrab i perutanje prstiju

A, evo i gde je tu nakit u ovoj priči. Naime, kada nosite prstenje, voda može da zaostane ispod metala (što je slučajno još jedan nadražujući sastojak, prema Nacionalnim udruženjima za ekcem), može da se zadrži u šupljinama  prstenja i pogorša reakciju na kožu. Dakle, ako vas svrbe prsti, i koža počne ekstremno brzo da se isužuje i peruta (naročito ispod prstenja), skinite nakit, dobro osušite kožu poslensvakog pranja ruku i odmah je dobro „nahranite“ bogatom hidratantno kremom.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo