Naslovna / Zdravlje

Svaki korak vas boli, najrađe biste bacili cipele? Evo koje greške pravite pri kupovini obuće

Priredio/la: V. M. B.|15:08 - 07. 12. 2020.

Da biste izabrali odogovarajuću obuću, važno je da birate onu koja odgovara obliku vašeg topala, ne sme da vas steže ni ometa cirkulaciju, jer posledice su bolne i ponekad zahtevaju posetu lekaru

žena izuva tesne cipele

Za cipele nije toliko važno da li su moderne, već koliko su udobne Foto: Shutterstock

Koje god cipele da obujete osećate da vas stežu ili da su vam tesne, dok druge ne odgovaraju vašim petama, tvrde su vam. Kao da vam je sada potrebna veći broj cipela, ili jeu pitanju nešto drugo… Evo koje sve greške pravite prilikom kupovine obuće, a to može da se odrazi i na vaše zdravlje.

Nikad ne merite dužinu stopala

Kada ste poslednji put tražili od prodavca da vam izvadi uložak pomoću kojeg možete izmerite dužinu stopala?  Kako starite svodovi stopala padaju, a gravitacija i težina istežu ligamente, tako da se stopalo može proširiti i produžiti.  Jedna noga je često veća od druge, pa izmerite obe i isprobajte par. I budite sigurni da stojite kada probate nove cipele. Vaša težina proširuje stopala.

Potpetice su vam previsoke

Jedno istraživanje je pokazalo da je kod starijih žena koje su uglavnom nosile visoke potpetice gotovo dvostruko veća verovatnoća da će dobiti čukljeve – bolne koštane kvržice uz zglobove palca. Visoke potpetice vrše pritisak na vaša stopala. To može prouzrokovati bol, utrnulost, pa čak i povrede skočnog zgloba. Lekari predlažu visinu potpetice ne veću od 5,5 centimetara. Ako su štikle ponekad neophodne, nosite ih što kraće vreme, a sledećeg dana obujte udobne cipele.

ulošci za stopala

Ulošci mogu da pomognu da  obuća bude udobnija Foto: Shutterstock

Mislite da ulošci nisu za vas

Ulošci za cipele nisu samo za ljude sa „problemima sa stopalima“. Oslonac za svod može pomoći da se osećate prijatnije u obući. Gel ulošci mogu da vam spasu dan ako mnogo stojite. Štitnici za pete nude dodatnu zaštitu kod starijih osoba. Isprobajte ih u prodavnici ako možete. Umeci, međutim, nisu dovoljni ukoliko imate ozbiljne probleme sa deformacijom stopala ili neke druge zdravstvene probleme.  Ako imate dijabetes, lošu cirkulaciju ili bilo kakve druge probleme sa stopalima, obratite se podijatru i posavetujte se sa njim  o prilagođenim ortoticima (umeci za cipele).

Insistirate na „svojoj“ veličini

Kunete se da nosite 38 ili 39 broj? Zanemarite broj na kutiji. Takozvana veličina se razlikuje u zavisnosti od stilova i marki cipela. Pratite oblik stopala pre nego što krenete u kupovinu. Ako cipela koja vamse silno dopada  ne odgovara vašem obliku stopala, krenite dalje. Isprobajte tek onaj par za koji stvarno mislite da će da vam odgovara.I glavno pitanje: Možete li mrdnuti prstima? Da li vam je udobno?

Mislite da će vam ipak odgovarati

Ako ste  jedva nazuli omiljen par obuće nema razloga za veselje – ipak je ta obuća tesna.  Vaše nove cipele treba da budu udobne čim ih izvadite iz kutije. Obavezno ih isprobajte sa čarapama koje ćete poneti i inače nositi uz taj par obuće. Ako se nadate da bi vaše cipele mogle vremenom da olabave, za to je potrebno vreme. Ipak je lakše odabrati drugi par, nego da vaše noge izlažete bolu samo  da bi vam omiljeni par obuće postao konačno taman.

Patike ne odgovaruju vašem sportu

Ako se bavite nekim sportom najmanje dva puta nedeljno, nošenje pogrešnih patika može vam naškoditi više od igre. Konsultujte se sa trenerom koja obuća vam je odgovarajuća za trening. Obavezno ih redovno menjajte.

Možda imate ravna stopala

Ključno je da znate kakva su vam stopala. Ako ne znate, lako ćete da proverite.  Skvasite nogu  i nagazite na list kartona. Proučite otisak:

Da li je srednji deo otiska popunjen otprilike na pola? Vaš svod je normalan.
Otisak popunjen? Imate ravna stopala.
Jedva se vidi otisak? Znači da imate kriva stopala i možda ris.

Deo za prste je preuzak

Te špicaste cipele možda izgledaju sjano, ali imaju  skučen deo za prste. Dodajte visoke potpetice na to, pa će vaši prsti da trpe neviđen pritisak u tom uskom trouglu. Što više nosite ovakve cipele, to mišići uz nožne prste sve više slabe. Zato čim osetite da vam je tesno nožnim prstima, potaažite drugi oblik cipela, jer moda ume da boli!

Kupujete cipele onlajn

A ako vam cipela ne odogovara… svejedno je nosite, jer je gnjavaža vratiti kutiju proizvođaču, zar ne? Mnogo je problema sa virtuelnom kupovinom cipela. Cipele možda ne odgovaraju vašem obliku stopala ili mogu izgledati sjajno na fotografiji, ali su jeftine ili loše izrađene. Ljudi – posebno žene – uglavnom iskrive noge u tesnoj obući. Ako zadržite i nosite ove loše cipele, rizikujete pojavu žuljeva, kurjih očiju i ozbiljnijih problema.

tesna obuća

Cipela ne sme da vam stvara bol Foto: Shutterstock

Kupujete brendirano iako je neudobno

Prefinjeni brendovi obično tvrde da su napravljeni samo za vas. Znajte da nisu. Verujte svom rasuđivanju. Iako su na reklami prozvane „udobnim cipelama“, preskočite ih ako vas stežu.  Obuća mora da vam odgovara, u njoj morate da se osećate dobro tokom dana.

Kupujete na brzinu

Vaša stopala zaslužuju više od brzog odlaska u prodavnicu  cipela. Ne žurite. Proverite da li imate oko pola centimetra prostora od vašeg najdužeg prsta do vrha cipele. Osetite unutrašnjost cipele koja bi mogla da vas muči ako je tesna. Ako možete, šetajte po različitim površinama. Da li vam treba šira cipela?

Kupujete obuću ujutru

Bez obzira na to kako trošite vreme, noge mogu da vam nateknu čak osam odsto u toku dana. Zato je dobra da sačekate do popodneva da biste kupili nove cipele.

Svaki dan nosite isti par

Imate svoj savršeni par cipela i nosite ih svaki dan? Nemojte, dobro je menjati cipele svakih nekoliko dana. Ako se mnogo znojite, treba im šansa da se osuše.  Ako ih održavate čistima i u dobroj formi, poslužiće vam još bolje i duže.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo