Naslovna / Zdravlje

Prof. dr Marija Matić: Manjak selena ugrožava krvne sudove, rad štitne žlezde, imunitet…

14:16 - 11. 12. 2020.

prof. dr Marija Matić, specijalista kliničke biohemije

Vanredni profesor Medicinske biohemije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, doktor medicine, specijalista Kliničke biohemije

Raznovrsna ishrana, naročito ona mediteranskog tipa, predstavlja odličnu osnovu za snabdevanje organizma selenom

selen-minerač-štitna žlezda Foto: Shutterstock

Osim glavnih elemenata (vodonik, kiseonik, azot i ugljenik) u ljudskom organizmu su prisutni i drugi stalni i neophodni elementi, koji se nazivaju mineralnim elementima. Mineralni elementi se u organizam unose putem hrane i neophodni su za održavanje važnih biohemijskih i fizioloških funkcija organizma. U grupu mineralnih elemenata spadaju i esencijalni oligoelementi (elementi u tragovima) među kojima je i selen.

Gde ga ima

Selen je takođe jedan od esencijalnih oligoelementa, u organizmu čoveka prisutan u veoma malim količinama, najviše u jetri i bubrezima. Selen se nalazi u namirnicama kao što su: crveno meso, riba, morski plodovi, integralne žitarice, teleća džigerica, jaja i beli luk. Ima ga u pivskom kvascu i u semenu suncokreta, urmama, bananama, kao i u orašastim (brazilski orah) plodovima. Zastupljenost selena u navedenim namirnicama nije konstantna, već zavisi od područja na kome su životinje i biljke gajene. Selen je u organizam moguće uneti i putem konzumacije mineralnih voda koje ga sadrže.

Preporučene dnevne doze (RDA) zavise od godina, pola i fiziološkog stanja organizma. Dnevne doze za decu od 1-14 godina iznose 20-40 µg, deca starija od 14 godina i odrasli trebalo bi da unose 50-60 µg selena, dok je RDA za trudnice i dojilje 60 µg. Starije osobe zahtevaju nešto veću RDA, od 70-80 µg.

Moćan antioksidant

Selen je učesnik mnogih ključnih bioloških procesa u organizmu, a jedan od njih je i ćelijski odgovor na oksidativni stres. Naime, selen ulazi u sastav antioksidantnih enzima koji neutrališu slobodne radikale i štite naš organizam od oksidativnog stresa, koji se nalazi u osnovi mnogih zdravstvenih problema i oboljenja. Svoje moćno antioksidantno dejstvo selen najbolje iskazuje u kombinaciji sa, pre svega vitaminom E, ali i ostalim antioksidantnim vitaminima C i A. Štiteći ćelije kože od oksidacije, selen doprinosi boljem zdravlju kože i njenoj povećanoj otpornosti na efekte foto-starenja.

Štiti krvne sudove

Selen takođe štiti i krvne sudove i krvne ćelije, a u kombinaciji sa navedenim biološkim antioksidansima utiče i na smanjenje nivoa lošeg, LDL holesterola. Posebno je važan za sve koji su izloženi povišenom oksidativnom stresu, kao što su pušači, alkoholičari, osobe sklone infekcijama, osobe izložene urbanom zagađenju.

Jača imunitet

Pored toga, ovaj oligoelement ima važnu ulogu u održavanju adekvatnog imunog odgovora organizma. Tu funkciju selen ostvaruje tako što stimuliše sintezu antitela, kao i aktivnost pomoćnih i citotoksičnih T limfocita i NK ćelija, glavnih komponenti imunog sistema u odbrani od patogenih agenasa.

Izuzetno važan za pravilan rad štitne žlezde

Selen je izuzetno važan za pravilno funkcionisanje štitaste žlezde. Naime, on je uključen je u proizvodnju hormona štitaste žlezde, stoga se niži nivoi selena u krvi mogu dovesti u vezu sa povećanim rizikom od Hašimoto tireoiditisa i hipotireoze.

Selen se u organizmu može konvertovati u različite metaboličke oblike, jedan od njih je i metilselenol koji ima ulogu u prevenciji razvoja malignih bolesti. Nedostatak selena u organizmu dovodi se u vezu i sa muškim sterilitetom, kao i sa nastankom reumatskih oboljenja i astme. Takođe, smatra se da selen povoljno utiče na funkciju mišića, kao i usporavanje procesa starenja. Raznovrsna ishrana, naročito ona mediteranskog tipa, predstavlja odličnu osnovu za snabdevanje našeg organizma selenom.

Ko pati od nedostaka selena

Do nedostatka selena može doći kod osoba koje ne unose dovoljno proteina, hrane se jednolično, konzumiraju alkohol i duvan, kao i žena koje su duže vreme na kontraceptivnim pilulama. Pored toga, osobe koje pate od distrofije ili drugog mišićnog poremećaja imaju manju mišićnu masu, što može dovesti do nedostatka selena u organizmu. Vegetarijanci i osobe koje pate od bolesti probavnog sistema takođe mogu razviti manjak. Osim ovih grupa ljudi, selen je često deficitaran i kod starijih osoba.

Manjak selena u organizmu manifestuje se različitim patološkim poremećajima: anemija, miopatija, smanjen mišićni tonus, promene na koži, kosi, noktima.

Sa suplementima izuzetno oprezno

U slučajevima deficita selena, mineral je potrebno dodatno unositi putem dijetalnih suplemenata. Međutim, ukoliko se selen u organizam unosi dodatno, moraju se striktno poštovati propisane dnevne količine. Doza veća od 400 mikrograma dnevno može da izazove toksične efekte selena koji uključuju: gubitak kose, hroničan umor, razdražljivost i neurološka oštećenja, a u najtežim slučajevima i cirozu jetre. Osim toga, primenjivanje selena u dužem vremenskom periodu, čak i u manjim dozama, može povećati rizik od razvoja šećerne bolesti, pa se u svakom slučaju preporučuje konsultacija sa lekarom.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Slovenka Nikolic
11:28, 16. 12. 2020.
Odgovori

Jako lepo prezentovano poučno! Sve pohvale!Bravo!😘

Nikolić Slovenka
12:20, 16. 12. 2020.
Odgovori

Jako poučno i treba znati

ZRENJANINAC
11:03, 21. 12. 2023.
Odgovori

Jel može da se pretera sa selenom ? Kako organizam reaguje na višak i kako reaguje na nagli skok unosa selena ?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo