Naslovna / Zdravlje

Proširene vene su prvo zdravstveni, a tek onda estetski problem. Evo šta može da pomogne

Piše: e-Klinika|21:00 - 07. 11. 2020.

Proširene vene su otečene, uvrnute, plave ili ljubičaste žile koje se vide ispod površine kože, a javljaju se usled slabljenja zidova krvnih sudova. Mogu da se pojave bilo gde na telu, a najčešće se to dešava na nogama

proširene vene

Od proširenih vena češće pate žene nego muškarci Foto: Shutterstock

Proširene vene su prvo zdravstveni, a tek onda estetski problem, jer se većina pacijenata suočava sa veoma neprijatnim tegobama – umorom, svrabom, žarenjem, pulsiranjem, peckanjem, osećajem težine, bolovima ili otocima u nogama.

Promenite neke od loših životnih navika

Ponekad je dovoljno da se promeni način života, pa da se simptomi povuku, ponekad nije, ali svakako vredi pokušati.

  • Izbegavajte dugotrajno stajanje ili sedenje bez pauze.
  • Smršajte! Oslobodite se viška kilograma.
  • Ne nosite usku odeću, posebno oko struka, natkolenica i nogu jer to usporava i otežava cirkulaciju.
  • Ne nosite visoke pete duže vreme. Cipele sa ortopedskom petom i potpeticama srednje visine poboljšavaju protok krvi kroz vene.
  • Sedite, odmarajte, spavajte podignutih nogu. Dovoljno je da budu malo iznad nivoa srca.
  • Ne sedite prekrštanih nogu.
  • Uvedite sebi redovnu, umerenu fizičku aktivnost koja podiže tonus mišića.

Znate li kada je vreme za odlazak lekaru

Ako promene načina života ne pomognu i ako problem proširenih vena postane ozbiljniji, porazgovarajte sa svojim lekarom o dostupnim tretmanima i načinima lečenja. Kao prvi korak obično se propisuje nošenje kompresivnih čarapa koje stvaraju blagi pritisak na nogu, što sprečava oticanje nogu.

Ali, kompresivne čarape nisu čudotvorne, i mnogima neće doneti olakšanje niti će pomoći u ublažavanju bolova koji ometaju hodanje ili stajanje. U tom slučaju treba razmotriti medicinske tretmane koji mogu dati veoma dobre rezultate.

Skleroterapija

Skleroterapija se najčešće koristi za lečenje manje proširenih vena i paukovih vena (sistem sitnijih proširenih vena koji podseća na paukovu mrežu). Ovaj postupak može da eliminiše bol i nelagodnost u nogama i da spreči komplikacije, poput stvaranje trombova i krvarenja iz vena.

Laserska i svetlosna terapija

Laserska terapija je najefikasnija za male proširene vene i paukove vene, ali laseri se koriste i u drugom postupku koji se naziva „endovenska terapija ablacijom“ za lečenje većih proširenih vena.
Druga opcija lečenja, intenzivna impulsna svetlosna terapija (IPL), koristi pulsirajuću svetlost visokog intenziteta za smanjivanje određenih veličina proširenih vena i malih paukovih vena. IPL se primenjuje kada skleroterapija ili laserska terapija ne pomažu.

terapija laserom

Terapije laserom omogućavaju brz oporavak Foto: Shutterstock

Endovenska laserska ablacija

U ovom postupku lekari zatvaraju proširene vene pomoću lasera ili visokofrekventnih radio talasa da bi stvorili jaku toplotu. Ova terapija je manje bolna od podvezivanja i uklanjanja vena kroz rezove u koži. Osim toga ona omogućava brži oporavak i brže vraćanje normalnim aktivnostima. Minimalno je invazivna i sigurna, a komplikacije su retke i relativno bezopsane.

Ambulantna flebektomija

Ovom metodom uklanjaju se samo proširene vene blizu površini kože. Lekar kroz sićušan rez, pomoću hirurškog instrumenta nalik na kukicu ili veliku iglu izvlači venu kroz otvor. Nakon tretmana moraju da se nose kompresivne čarape da bi rezultat bio što bolji.

Podvezivanje vena

Ligacija ili podvezivanje vena je procedura koja podrazumeva vezivanje vena i njihovo uklanjanje kroz male rezove na koži. Obično se izvodi u težim slučajevima varikoznih vena, traje oko dva sata, u bolnici se ostaje samo jednu noć, a za potpuni oporavak pootrebne su i dve nedelje.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo