Naslovna / Zdravlje

Evo zbog čega je važno da zimi nosite kapu

Priredio/la: eKlinika|7:30 - 01. 12. 2020.

Zimi je kapa mnogo više od modnog detalja, a njena uloga je važna za celo telo

devojka sa zimskom kapom

Ako nemate kapu, neće vam biti hladno samo glavi već i ostatku tela  Foto: Shutterstock

Za nas je idealna spoljašnja temperatura od 27  stepeni. Telo se tada oseća prijatno, a mi uživamo u blagodetima takve klime dok u majici kratkih rukava šetamo ili vozimo bicikl. Međutim, dolazi zima i treba da se pripremimo na niske temperature.

Kada nam je vruće telo stvara znoj i tako se raslađuje. Kada je našem telu hladno krvni sudovi u rukama i nogama se stežu pa se krv uvlači dublje u telo. Zbog tog procesa mozak, srce i drugi važni organi ostaju ugrejani, iako nam je krv “otišla” iz ruku i stopala.

Drhtanje zbog hladnoće

Zatim, izolaciono svojstvo kože se crpi iz potkožnog sloja masti i obližnjih mišića. I, naravno, telo drhti. Možda nije ugodno, ali ti mišići koji se tresu generišu dodatnu toplotu.

A glava?

Ali nismo toliko termostatski osetljivi iznad vrata kao ispod njega. Krvni sudovi na površini glave stežu se kako bi odgovorili na hladnoću, a krv se prebacuje u mozak kojem je potreban stalan dotok krvi. Ali, na glavi nema mnogo potkožnih masnih naslaga koje bi stvorile dobru izolaciju od hladnoće.

Kad nema kape, dodatno gubite toplinu

Zato, čak i ako je ostatak vašeg tela lepo utopljen izgubićete mnogo telesne toplote ako je glava nepokrivena – potencijalno i do 50 odsto – posebno kada vladaju hladni vremenski uslovi. I gore od toga, glava izložena hladnoći može da pokrene stezanje krvnih sudova u ostalim delovima tela, tako da ćete osećati kako vam je hladno u rukama i stopalama čak i ako nosite rukavice i tople čarape.

Pravo rešenje je, naravno kapa. Ukoliko želite da vam bude toplo u hladnim danima koje dolaye setite se stare izreke – čizma glavu čuva, a šubara je kvari.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo