Naslovna / Zdravlje

Imate gorušicu? Ovi saveti će pomoći

Priredio/la: P. Ž.|22:00 - 06. 12. 2020.

Ako se budite sa bolnim grlom, kašljem ili gorkim ukusom u ustima i to se ponavlja često, posetite lekara

gorušica Gorušica može da bude veoma neprijatna i uporna Foto: Shutterstock

Zagrizete samo jedan zalogaj pice i vaš probavni sistem se već aktivira. Kiseline u stomaku spremaju se da razgrade svu hranu koju unesete. Kod mnogih ljudi ovaj proces i nije toliko prijatan – kiselina iz stomaka zaluta u jednjak i izazove osećaj gorenja u grudima. Gorušica je vrlo česta pojava. Kako je sprečiti na najlakši mogući način?

Gastroezofagealni refluks (GER)

Glavni simptom gastroezofagealnog refluksa je gorušica – osećaj kao da vas nešto peče u sredini grudi. Gorušica obično nastupi posle obroka i može da traje po nekoliko sati. Bol može da se pogorša ukoliko legnete posle obroka. Povraćanje ili bol prilikom gutanja su takođe simptomi GER-a. Hroničan kašalj osećaj kao da vam nešto stoji u grlu takođe su neki od simptoma. Gorušica je obično prvi razlog zbog kojeg lekar posumnja na GER.

Ko je u riziku da dobije gorušicu?

Gorušica može da se javi kod svakog, ali neki faktori povećavaju rizik. Osim genetskih predispozicija, rizik od gorušice povećavaju i gojaznost, nošenje tesne odeće, često prejedanje i pušenje.

Šta je GER?

Gorušica obično ne predstavlja ozbiljnu pretnju po vaše zdravlje. Međutim, mogu da se jave komplikacije kod česte i uporne gorušice. Ako imate gorušicu dva ili više puta nedeljno možda imate GER i trebalo bi da posetite lekara.

Bez lečenja, hronični gastroezofagealni refluks može da prouzrokuje upale i čireve. On takođe može da dovede do promena u ćelijama koje oblažu jednjak. Takvo stanje poznato je kao Barrett-ov jednjak i može da dovode do većeg rizika za nastanak raka jednjaka.

Noćna gorušica

Budite se sa bolnim grlom, kašljem ili gorkim ukusom u ustima? To bi mogla da bude noćna gorušica. Pored poremećenog sna, ovo stanje može da poveća rizik od oštećenja jednjaka. To je zbog toga što u ležećem položaju želudačna kiselina ostaje u jednjaku, a dok spavamo, gutamo manje pljuvačke koja neutrališe te kiseline.

Gorušicu možete da sprečite ukoliko promenite nekoliko stvari u svojoj dnevnoj rutini.

Vodite računa o onome što jedete i pijete

Jedite manje obroke. Večerajte najmanje tri sata pre spavanja. Izbegavajte hranu za koju znate da vam izaziva gorušicu. Uglavnom je to masna hrana, citrusno voće, čokolada, luk, paradajz…Jako začinjena hrana takođe nije prporučljiva.

Neki napici takođe mogu da izazovu gorušicu. U to ubrajamo kafu, čaj, gazirana pića, alkohol, sok od paradajzna i đus.

Izbegavajte pojedine vežbe

Pojedine vrste vežbi mogu da povećaju pritisak na stomak i tako da izazovu osećaj gorušice. Trbušnjaci često mogu da stvore problem, jer potiskuju želudačnu kiselinu nazad u jednjak.

Izdignite glavu tokom spavanja

Ukoliko vas gorušica muči noću, spavajte na debljem jastuku ili izdignite deo kreveta tako da vam glava ne bude u razvni sa nogama nego malo iznad. Tako uz pomoć gravitacije sprečavate da se želudačna kiselina vrati u jednjak. Neki doktori preporučuju i spavanje na levoj strani tela.

 Nosite udobniju odeću

Jedan od uzroka gorušice može i da bude neudobna odeća koja pritiska vaš abdomen. Nosite komforniju odeću koja vam ne pritiska stomak.

Ukoliko vas duže vreme muči gorušica najbolje je da prvo odete kod doktora. On vam može preporučiti i neku terapiju koja bi pomogla u rešavanju vašeg problema.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Salveta
14:24, 07. 12. 2020.
Odgovori

Imam jak tvrd stomak koj nemogu da disem molivas recitemi sta da radim

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo