Naslovna / Zdravlje

Imate napade gladi i plača u PMS-u? Evo šta sigurno pomaže

Piše: E. K.|9:00 - 02. 11. 2020.

Boli vas stomak, otečene ste, niste raspoložene i stalno ste gladne? Evo saveta pomoću kojih će vam ovi dani proći lakše i bezbolnije

Promene raspoloženja su drugo ime za PMS

Promene raspoloženja su drugo ime za PMS Foto: Shutterstock

Predmenstruani sindrom prouzrokovan je naglim skokom, a zatim padom progesterona, kao i postepenim padom estrogena. PMS je uvod u mesečni ciklus koji umnogome menja hemiju mozga osciliranjem važnih hormona u našem telu. Stoga su razdražljivost, osećaj tuge i potreba za plačom sasvim normalne pojave u ovom stanju.

Triptofan i fizička aktivnost ublažavaju problem

Iako je ženama možda najlakše da posegnu za kutijom keksa ili čokolade kako bi prebrodile osećaje koji nastaju u PMS-u, to svakako nije najbolje rešenje. Mnogo je bolje obogatiti ishranu namirnicama bogatim triptofanom. Kao esencijalna aminokiselina koja učestvuje u izgradnji serotonina, hormona sreće, triptofan je direktno odgovoran za uravnoteženje i balans funkcija limbičkog sistema i amigdale.

Namirnice bogate triptofanom su patlidžan, krompir, grašak, paradajz, šampinjoni, cvekla, banane, soja, spanać, heljda, raž, zob, suncokretove i bundevine semenke…

Osim triptofana, dokazano je da fizička aktivnost poput plesa ili bilo koje druge relaksacione tehnike, opušta naše telo i naš um delujući na holističkom nivou u korist našeg zdravlja.

Pomažu li suplementi?

Vitamin C i magnezijum, kao prekursori stabilnog i dobrog raspoloženja, razlaganjem u krvi dospevaju do različitih struktura u našem mozgu obezbeđujući nam prekopotrebnu dozu vitamina i minerala, gradivnih elemenata dobrog zdravlja i zdrave psihe.

Isprobajte čaj po receptu naših baka

čaj od kantariona

Kantarion je dobar protiv depresije, umora i pada raspoloženja u PMS-u, Foto Shutterstock

Čaj od kantariona je poznato prirodno sredstvo za regulaciju raspoloženja i umnih funkcija. Zahvaljujući svojim sastojcima, kantarion se bori protiv depresije, umora i pada raspoloženja u PMS-u kao i u svim hormonski uslovljenim stanjima. Poseban oprez se savetuje jedino pri konzumiranju u letnjim mesecima jer je kantarion visoko fotosenzitivan prirodan lek, pa može usloviti pojavu fleka, pega ili opekotina od sunca.

Tražite podršku, kontrolišite raspoloženje

Svima nam je važno da tokom tih dana imamo podršku i razumevanje naših partnera. Kao pojava na čije javljanje ne možemo da utičemo dok na tok i razvoj možemo, PMS je osetljiv period kako za nas tako i za one oko nas koji mogu osetiti posledice našeg lošeg emocionalnog stanja. Stoga su topla reč, upoznavanje sa ovim sindromom kao i razumevanje, kamelj temeljac i pozitivnog i zrelog partnerskog odnosa.

 

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo