Naslovna / Vesti

EU uvezla čak 23 miliona neispravnih maski. Obratite pažnju na ovu oznaku!

18:00 - 17. 11. 2020.
Izvor: Vijesti.hr

Zbog više desetina miliona uvezenih zaštitnih maski lošeg kvaliteta, pre kupovine obavezno proverite oznake koje moraju da budu navedene na proizvodu

zaštitine maske Čak 15 država članica EU prijavilo neispravne maske Foto: Shutterstock

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tomislav Sokol uputio je saopštenje u kojem ističe da je do sredine septembra u EU uvezeno 23 miliona neispravnih maski. Podaci su dobijeni od poverenika za pravosuđe Didiera Reyndersa, koji je u ime Evropske komisije, poslao odgovore na pitanja Sokola o stanju s maskama u EU.

Čak 15 država prijavilo neispravne maske

O identifikovanju neispravnih maski izveštaj je podnelo čak 15 država članica EU. Tih 23 miliona maski označene su neispravnim uglavnom zbog nedovoljnog kapaciteta filtriranja ili nepravilnog pozicioniranja maski na lice, ali i zbog izostanka sertifikata koje zahtevaju relevantna evropska tela.

Poreklo nije ni prijavljeno ili nepoznato!?

Od 121 pristigle prijave o nepravilnostima, 104 su se odnosile na maske proizvedene u NR Kini, dve na maske poreklom iz Meksika, po jedna na maske iz Danske, Turske, Ukrajine i Vijetnama, a u 11 slučajeva poreklo maski uopšte nije ni bilo prijavljeno ili nije bilo poznato!

Pre kupovine, proverite oznake

Zbog ovih činjenica hrvatski zastupnik apeluje na potrošače da se, pre nabavke maski, uvere da li one odgovaraju sigurnosnim standardima.
– Potrošači mogu da provere da li zaštitne maske FFP imaju oznaku CE i četvorocifreni broj prijavljenog tela koje je sprovelo ocenjivanje kvaliteta i usklađenosti s propisima. Taj broj može da se uporedi s popisom nadležnih prijavljenih tela u bazi podataka Evropske komisije koja je dostupna na internetu. Izostanak bilo koja od ta dva elementa na maskama pokazatelj je neke nepravilnosti – zaključuje Sokol.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend