Naslovna / Vesti

Prvi srpski test na korona virus „Naisa“ PREDVIĐA DALJI TOK BOLESTI

9:40 - 09. 11. 2020.

Jedini domaći test na covid 19 dodatno je razvijen i sada, osim trenutnog stanja, može da predvidi kako će se razvijati bolest kod zaraženih osoba

prvi-srpski-test-naisa-korona „Naisa“ predviđa i dalji tok bolesti Foto: Pixabay

„Neo Medica“, naša firma iz Niša započela je proizvodnju testova na korona virus pre nekoliko meseci, a test je dodatno razvijen i sada može da predvidi dalji tok bolesti. Na osnovu studije rađene u Nemačkoj „Naisa“ test je dodatno razvijen, pa je sada kod pacijenata, osim trenutnog stanja moguće predvideti i kako će se bolest dalje razvijati.

„Naisa“ precizniji 100 do čak 500 puta od ostalih

„Naisa“ je precizniji 100 do čak 500 puta od ostalih testova. Njime se utvrđuje tačan nivo antitela u krvi, što je od velikog značaja za lečenje krvnom plazmom. Uz ove, jedini domaći test na covid 19, kako kažu iz niške kompanije, sada ima još jednu prednost – može da predvidi tok infekcije.
– U slučajevima kada se IgA (imunoglobulin) javlja u prvih nekoliko dana nakon pojave simptoma i kada je titar (količine antitela u nekom serumu) nizak, znači detektujemo da ih ima malo. Tada se kod pacijenata razvija vrlo blaga klinička slika. Suprotno, ukoliko se IgA pojavljuje odloženo, sa nekim zakašnjenjem i visoki je titar, onda su simptomi znatno teži – objašnjava mr Milica Todorovska Rašić iz firme „Neo Medica“.

Rezultati za 2 sata

Testiranje se radi po unapređenoj „eliza“ metodi, a rezultati se dobijaju za svega dva sata.
– Sve je automatizovano. Sve što je potrebno odradi aparat za vas, tako da je jako komforan za upotrebu u laboratoriji, jer jednostavno izuzima se mogućnost ljudske greške – istakla je Milena Milojević, šef proizvodnje u ovoj niškoj firmi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo