Naslovna / Vesti

Ići bez maske, to je kao da igrate ruski rulet!

Priredio/la: eKlinika|13:00 - 30. 10. 2020.

Maske ćemo morati da nosimo godinama

maske ćemo nositi i posle vakcine Maske za lice biće zaštitna barijera još dugo nakon primene vakcine Foto: Shutterstock

Maske će biti važno sredstvo za sprečavanje infekcije još dugo nakon registrovanja prve vakcine protiv covid 19, smatra dr Mark Kortepeter, lekar i stručnjak za bioodbranu koji je bio uključen u borbu protiv višestrukih epidemija. Pitanje „kada ćemo prestati da nosimo maske?“ kako kaže dr Kortepeter, jedno je sa kojim se svakodnevno susreće nebrojeno puta baš kao i sa pitanjem „da li ćemo maske nositi i nakon što vakcine postanu dostupne?“

– Ljudima je muka od maski. Shvatam ja to. Ja sam lekar koji se bavi zaraznim bolestima i javnim zdravljem i stalno nosim masku.

Na pitanje „do kada ćemo skinuti maske“ ima kratak odgovor – „ne uskoro“.

Nošenje maske posebno je važno  sada kad je broj obolelih u naglom porastu u mnogim državama i kada zbog hladnog vremena moramo da budemo u zatvorenim prostorijama.

– Iako se radujemo dostupnosti vakcina u bliskoj budućnosti, postoje brojni razlozi zbog kojih ćemo morati da nosimo maske čak i nakon što vakcine postanu dostupne. Prerano skidanje maske je poput igranja ruskog ruleta – naglašava dr Kortepeter.

– Kad dostignemo nivo minimalnog širenja infekcije, tako da naši zdravstveni radnici mogu da prihvate svaki novi slučaj i zaustave širenje infekcije, moći ćemo da razmišljamo o skidanju maski. Trebaće mnogo vremena da se dođe do te tačke, čak i sa vakcinama – objašnjava dr Kortepeter. Koliko je to vremena zavisiće od toga koliko će vakcine biti efikasne i koliko će se ljudi vakcinisati.

Sa ovakvim stavom slaže se i predsednik Svetskog udruženja lekara Frank Ulrih Montgomeri koji kaže da svet ne treba da gaji iluzije da će vakcina biti momentalni spas.

– Još godinama ćemo morati da živimo sa virusom – da držimo odstojanje, peremo ruke, nosimo maske – kaže Montgomeri.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo