Naslovna / Vesti

ITALIJA objavila analizu obolelih od covid 19: NAJKRITIČNIJE osobe od 40 GODINA

10:29 - 28. 10. 2020.

Italija, jedna od najpogođenijih zemalja Evrope od početka pandemije, trenutno beleži manje teške slučajeve zaraženih, više je pozitivnih ali bez simptoma i drastično je smanjen broj smrtnosti

italija venecija korona U Italiji su trenutno slučajevi manje teški i manje je preminulih Foto: Schutterstock

Viši Institut za zdravlje u Italiji objavio je novu analizu zaraze i obolevanja od covid 19 koja ukazuje da su trenutno slučajevi manje teški i manje je preminulih, nego na početku epidemije u martu 2020. Dok je prvih nedelja epidemije u Italiji broj teških slučajeva bio izuzetno veliki, a testovi su se radili i nakon smrti, danas se beleži više pozitivnih, ali bez simptoma ili sa ponekim simptomom, kao i drastično smanjenje broja teških slučajeva i smrtnosti.

58 odsto pozitivnih Italijana

Takođe, beleži se i veliki broj testiranja. Procenat Italijana koji su pozitivni na virus, ali bez simptoma je 58 odsto, s malim brojem simptoma je 14 odsto, sa blagim 19,9 odsto, dok teške oblike bolesti ima 6,6 odsto, a u kritičnom stanju je 0,7 odsto zaraženih Italijana. Prosek godina polovine preminulih je oko 80, od toga 42,7 odsto su bile žene. Pacijenti koji su se izborili s virusom u proseku imaju oko 52 godine. Srednja dob žena koje su preminule od virusa je 85 godina, a muškaraca 79.

Simptomi u 90 odsto slučajeva

U 91,1 odsto slučajeva pacijenti su imali simptome kao što su temperatura, kašalj, gubitak daha, a dijagnoza upale pluća i plućne insuficijencije bila je kompatibilna sa covidom 19. Analiza je pokazala da su u 8,9 odsto slučajeva u pitanju bile druge bolesti – tumori, srčana oboljenja, gastrointestinalni problemi i druge patologije. Najčešći simptomi koje su imali preminuli od korona virusa u momentu dolaska u bolnicu bili su kašalj, temperatura i nedostatak vazduha, a ređe dijareja. Te simptome nije imalo 7,5 odsto pacijenata primljenih u bolnicu. Respiratorna insuficijencija bila je najteža komplikacija (86,5 procenata), slede akutno oštećenje bubrega (23,3 odsto), superinfekcija (18,9 odsto) i oštećenje srčanog mišića (10,7 odsto).italija korona jezero komoProcenat Italijana koji su pozitivni na virus, ali bez simptoma je 58 odsto Foto: Shutterstock

Lečenje najviše antibioticima

Što se terapija tiče, u Italiji su se najviše koristili antibiotici u momentu primanja u bolnicu (86,5 procenata), dok je manje korišćena antiviralna terapija (57,6 odsto), kao i terapija steroidima (45,2 posto). U 26,5 procenata korišćene su sve tri terapije. Lek tocilizumab primilo je 4,6 odsto pacijenata.

Vreme koje je proticalo od prvih simptoma do smrti je 12 dana, od simptoma do dolaska u bolnicu pet dana, a od dolaska u bolnicu do smrti 7 dana. Vreme od momenta ulaska u bolnicu do smrti je 6 dana duže kod pacijenata koji su premešteni na odeljenje intenzivne nege, u odnosu na one koji nisu bili premešteni – 12 dana u odnosu na šest.

Od početka epidemije do danas, procenat preminulih od covid 19 infekcije, a mlađih od 50 godina, je 1,1 odsto. Većina preminulih imala je jednu ili više hroničnih bolesti, najčešće tri ili više. Nikakve prethodne patologije nije imalo 3,5 odsto pacijenata, 13,3 je imalo jednu, 19,6 odsto dve, a 63,6 odsto više od tri patologije.

Virus ojačao, prosek starosti zaraženih 40 godina

Predsednik Višeg instituta zdravlja u Italiji Silvio Bruzafero rekao je da raste broj pacijenata bez simptoma ili sa blagim simptomima, ali da je virus ojačao i da je srednja dob zaraženih u ovom momentu 40 godina.
– Od sredine avgusta, kriva zaraze se penje, prvo sporo, a sada već brže. Zaraza se proširila na čitavu zemlju, te je srednja dob zaraženih, koja je u avgustu bila oko 30 godina, sada 40. Zato mladi treba da obrate pažnju na zarazu, jer treba da zaštite starije građane – upozorio je Bruzafero.

Najnoviji podaci Instituta za zdravlje u Italiji objavljeni su 22. oktobra, a u obzir su uzeti pacijenti od početka epidemije do sredine oktobra.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo