Naslovna / Vesti

Covid 19 mRNA vakcine ne izazivaju komplikacije kod trudnica, saopštila EMA

Priredio/la: I. V. |16:40 - 18. 01. 2022.

Prednosti primanja mRNA covid 19 vakcina tokom trudnoće nadmašuju sve moguće rizike za buduće majke i nerođenu bebu

covid 19 mRNK vakcine Prednosti primanja mRNA covid 19 vakcina tokom trudnoće nadmašuju sve moguće rizike za buduće majke i nerođenu bebu Foto. Shutterstock

Covid 19 mRNA vakcine ne komplikuju trudnoću budućih majki niti izazivaju komplikacije kod njihovih beba, saopštila je danas Evropska agencija za lekove. Regulatorno telo EU navodi da mRNA vakcine ne izazivaju komplikacije tokom trudnoće, kao i da su podjednako efikasne u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod trudnica.

Covid 19 mRNA vakcine ne izazivaju rizik od pobačaja ili nuspojava na nerođene bebe

Zaključci su doneti na osnovu studija koje su uključivale oko 65.000 trudnoća, u različitim fazama, i u kojima nisu pronađeni znake većeg rizika od komplikacija, pobačaja, prevremenih porođaja ili ozbiljnih nuspojava na nerođene bebe od injekcija mRNA tehnologije, saopštila je EMA. U Evropskoj uniji trenutno se koriste dve takve vakcine – Pfizer i Moderna, a obe su dostupne i u Srbiji.

Prednosti primanja mRNA covid 19 vakcina tokom trudnoće nadmašuju sve moguće rizike za buduće majke i nerođenu bebu – navodi se u saopštenju EMA. Istraživački tim je takođe otkrio da su ove covid 19 vakcine podjednako efikasne u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod trudnica. Nekoliko zemalja EU je već odobrilo upotrebu vakcina za trudnice, a podrška EMA za injekcije mRNA verovatno će podstaći kampanje vakcinacije u manjim zemljama, koje se oslanjaju na naučnu ekspertizu regulatora.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo