Naslovna / Vesti

Skraćen period izolacije za covid 19 pozitivne i kontakte, saopštio „Batut“

Priredio/la: Ma.R.|13:21 - 18. 01. 2022.

Oboleli, koji se leče u kućnim uslovima, obavezni su da poštuju propisane mere izolacije pa je precizirano kada zaražena osoba može da izađe napolje

izolacija Vlada promenila vreme trajanja izolacije za obolele od covid 19 Foto: Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid 19, i one se odnose prvenstveno na dužinu trajanja izolacije. Takođe, izmenjene su i cene antigenskih i PCR testova u referentnim javnim ustanovama.

Zaraženi sa lakšom slikom mogu napolje posle 7 dana, bez ponovljenog obaveznog testiranja

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, za one koji imaju lakšu kliničku sliku ili nemaju izražene simptome i leče se u kućnim uslovima, period izolacije se skraćuje na 7 dana. Od ove mere izuzimaju se osobe koje su primarno ili sekundarno imunodificijentne, i za njih je i dalje obavezna izolacija od 14 dana. Procenu i potvrdu o stanju daje lekar u referentnoj zdravstvenoj ustanovi.

Izmenjeno trajanje izolacije i za kontakte

Osobe koje su bile u neposrednom kontaktu sa covid 19 pozitivnim, izolaciju sada mogu da napuste nakon 5 dana. Mere obaveznog pridržavanja izolacije ne važe za one koji su bili u kontaktu sa zaraženim, a imunizovani su drugom i trećom dozom pre najviše 210 dana od poslednje doze vakcine. Takođe, navodi se u ovoj izmenjenoj uredbi, i za osobe koje imaju dokaz o preležanom covid 19, izdat pre najmanje 14 dana, a ne više od 210 dana. Obavezu izolacije nemaju ni oni koji imaju pozitivan rezultat serološkog testa na IgG antitela, ako nije stariji od 90 dana. Važno je napomenuti su ove osobe, kako stoji u uredbi, treba da se pridržavaju protivpandemijskih mera lične zaštite dо istеkа 10. dаnа оd dаnа kоntаktа sа covid 19 pozitivnom osobom. To podrazumeva nоšеnjе zаštitnе mаskе tipа N95 u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako nije moguće poštovanje fizičke razdaljine od dva metra, ličnu higijenu (higijenu i dezinfekciju ruku), i izbegavanje masovnih događaja.

Promene i za zaposlene u zdravstvenim ustanovama

Kako navode iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, za zaposlene u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite trebalo bi da se nakon 7 dana izolacije testiraju PCR metodom. Ako je test i dalje pozitivan, izolacija se produžava još tri dana (ukupno 10), a ukoliko je negativan, mogu da se vrate na posao bez ponavljanja testa.

Snižene cene testova

Vlаdа republike Srbije donela je i novi zaključak о izmеni visinе naknade zа tеstirаnjе nа prisustvо virusа SARS-CoV-2. Naime, visinа nаknаdе zа PCR tеstirаnjе nа prisustvо virusа SARS-CoV-2 nа lični zаhtеv kоје оbаvljајu zdrаvstvеnе ustаnоvе u јаvnој svојini, sada iznоsi 6.000 dinаrа. Cena antigenskog testiranja nа lični zаhtеv sada je 1.800 dinara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo