Naslovna / Vesti

Retka upala kičmene moždine još jedna je nuspojava AstraZeneca vakcine, saopštila EMA

Priredio/la: J. M.|11:46 - 15. 01. 2022.

Odbor Evropske agencije za lekove predložio je da se transvezalni mijelitis doda na listu nuspojava ove vakcine

Retka upala kičmene moždine još jedna je nuspojava vakcine AstraZeneca Foto: Shutterstock

Regulatorno telo Evropske agencije za lekove (EMA) nije pružila nikakve informacije o prijavljenom broju  slučajeva retke upale kičmene moždine nakon vakcinacije, ali je navela da je informacijama o vakcini ipak dodat i transverzalni mijelitis, odnosno retka upala kičmene moždine kao štetna reakcija nepoznate učestalosti.
Inače, vakcina AstraZeneca od kako je ušla u upotrebu, imala je nekoliko „prepreka“, uključujući kašnjenje u proizvodnji i ispitivanje od strane regulatora nakon retkih slučajeva teških neželjenih efekata kao što su krvni ugrušci sa niskim brojem trombocita. Ovo je dovelo do toga da nekoliko zemalja ograniči ili obustavi njenu upotrebu. Odbor za bezbednost Evropske agencije za lekove ponovio je svoju preporuku da se slično upozorenje uključi i za jednokratnu vakcinu kompanije Johnson&Johnson.

Upala kičmene moždine izaziva slabost, probleme sa crevima i bešikom

Sada se AstraZeneka povezuje i sa retkom upalom kičmene moždine. Transverzalni mijelitis karakteriše upala jedne ili obe strane kičmene moždine i može izazvati slabost u rukama ili nogama, senzorne simptome ili probleme sa funkcijom bešike ili creva.

– Trenutno nema potvrđenog mehanizma koji je verifikovan kojim bi vakcina protiv covid 19 mogla da izazove veoma retke pojave poprečnog mijelitisa – rekao je portparol AstraZeneke. Komitet EMA, nakon pregleda podataka, zaključio je da postoji razumna mogućnost uzročne veze između dve vakcine i transverzalnog mijelitisa. Međutim, dodaje se da profil koristi i rizika obe vakcine ostaje nepromenjen.

Zašto se javljaju krvni ugrušci posle vakcine AstraZeneca

Retki krvni ugrušci počeli se da javljaju nakon primene AstraZeneca covid 19 vakcine već od samog početka njene globalne primene, a naučnici su detektovali šta je okidač ovih ugrušaka.
Dva tima naučnika, jedan u Cardiff University, a drugi u SAD pokazao je kako protein u krvi privlači ključnu komponentu vakcine. Oni misle da ovo pokreće lančanu reakciju, koja uključuje imuni sistem. Ova lančana reakcija može da kulminira stvaranjem opasnih ugrušaka, iako se smatra da je vakcina spasila milione života od covida 19.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo