Naslovna / Vesti

Omikron soj identifikovan u 110 zemalja i vrlo je oprečan, saopštila SZO

Priredio/la: I. V. |17:27 - 24. 12. 2021.

Ostaje neizvesno u kojoj meri se primećena brza stopa rasta obolelih od novembra 2021. može pripisati izbegavanju imuniteta ili povećanoj prenosivosti, ili je verovatno kombinacija oboje

omikron Omokron varijnta registrovana u 11o zemalaj sveta Foto: Shutterstock

Omikron varijanta korona virusa širi se znatno brže od Delta soja, upozorila je danas Svetska zdravstvena organizacija, i saopštila da je od 22. decembra identifikovana u 110 zemalja u svih šest regiona. Dokazi pokazuju da Omikron ima značajnu prednost u širenju i porastu broja inficiranih u odnosu na Delta soj, navela je agencija UN.

Omikron soj je vrlo oprečna varijanta

Omikron je veoma divergentna varijanta sa velikim brojem mutacija, uključujući 26 do 32. mutacije u S proteinu, od kojih neke mogu biti povezane sa humoralnim imunim potencijalom da zaobiđe antitela i većom transmisijom – saopštila je SZO.

Procene stope rasta u Južnoj Africi sada opadaju, kako se navodi u saopštenju, uglavnom vođene opadajućim stopama u provinciji Gauteng, u koju spada i Johanesburg. Ostaje neizvesno u kojoj meri se primećena brza stopa rasta obolelih od novembra 2021. može pripisati izbegavanju imuniteta ili povećanoj prenosivosti, ali je verovatno kombinacija oboje, navodi SZO. 

Hospitalizacija je samo jedan aspekt ozbiljnosti

Prema SZO, podaci o kliničkoj težini pacijenata zaraženih Omikron sojem rastu, ali su i dalje ograničeni. Rani podaci iz Južne Afrike, Velike Britanije i Danske ukazuju na smanjen rizik od hospitalizacije usled infekcije Omikron sojem, u poređenju sa Delta varijantom.

– Međutim, rizik od hospitalizacije je samo jedan aspekt ozbiljnosti, koji može biti izmenjen u praksi. Potrebno je više podataka u različitim zemljama kako bi se razumelo kako su klinički markeri ozbiljnosti, kao što su upotreba kiseonika, mehanička ventilacija i smrt – povezani sa Omikron varijantom. Trenutno je „još uvek nejasno u kojoj meri se uočeno smanjenje rizika od hospitalizacije može pripisati imunitetu od prethodnih infekcija ili vakcinacije i u kojoj meri Omikron može biti manje virulentan – dodaje SZO u svom saopštenju.

Varijanta koja verovatno zaobilazi imunitet

SZO je saopštila da, prema preliminarnim podacima iz nekoliko nerecenziranih studija, postoji smanjenje neutralizujućih titara protiv Omikron varijante kod pojedinaca koji su primili seriju primarne vakcinacije ili kod onih koji su ranije imali infekciju SARS-CoV-2.

– Pored toga, povećani rizik od reinfekcije prijavljen u Velikoj Britaniji, kao i rastući trend reinfekcije u Danskoj i Izraelu, potencijalno se mogu pripisati izbegavanju imuniteta protiv Omikron soja – navodi se u saopštenju SZO i do daje da do danas, još uvek postoje ograničeni dostupni podaci i nema recenziranih dokaza o efikasnosti vakcine protiv Omikron varijante.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo