Naslovna / Vesti

Novavax vakcina dobila dozvolu Evropske agencije za lekove

Priredio/la: S. M.|16:09 - 20. 12. 2021.

Nuvaxovid vakcina (poznata i kao NVKS-CoV2373) je peta vakcina preporučena u EU za prevenciju covid 19

novavax vakcina Nuvaxovid vakcina (poznata i kao NVKS-CoV2373) je peta vakcina preporučena u EU za prevenciju covid 19 Foto: Shutterstock

Novavax vakcina Nuvaxovid dobila je uslovnu dozvolu od Evropske agencije za lekove (EMA) za stavljanje u promet. Nuvaxovid vakcina (poznata i kao NVKS-CoV2373) je peta vakcina preporučena u EU za prevenciju covid 19, zasnovana je na proteinima, a sadrži i supstancu koja pomaže u jačanju imunološkog odgovora na vakcinu.

Novavax vakcina efikasna kod osoba starijih od 18 godina

Nakon detaljne procene Evropska agencija za lekove je zaključila da Novavax vakcina ispunjava kriterijume EU za efikasnost, bezbednost i kvalitet. Rezultati dva glavna klinička ispitivanja otkrili su da je Nuvaxovid efikasan u prevenciji covid 19 kod osoba starijih od 18 godina. U studijama je učestvovalo preko 45.000 ljudi. U prvoj studiji, oko dve trećine učesnika je primilo vakcinu, a ostalima je data placebo injekcija; u drugoj studiji, učesnici su bili podjednako podeljeni između Nuvaxovid vakcine  i placeba. Ispitanici nisu znali da li su dobili Nuvaxovid ili placebo.

Novavax vakcina efikasna 90 procenata

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je značajno smanjenje broja simptomatskih slučajeva covid 19 kod osoba koji su primali Nuvaxovid (10 slučajeva od 7.020 ljudi) u poređenju sa osobama koje su primale placebo (96 od 7.019 osoba). U ovoj studiji, efikasnost vakcine bila je 89,7 procenata. Gledano sa rezultatima ispitivanja iz SAD efikasnost vakcine Nuvaxovid iznosi oko 90 procenata. Trenutno postoje ograničeni podaci o efikasnosti Nuvaxovid vakcine protiv Omikron soja.

Blagi neželjeni efekti

Neželjeni efekti primećeni sa Nuvaxovid vakcinom tokom istraživanja su obično bili blagi ili umereni i nestali su u roku od nekoliko dana nakon vakcinacije. Najčešće se javljala osetljivost ili bol na mestu injekcije, umor, bol u mišićima, glavobolja,bol u zglobovima i mučnina ili povraćanje. Bezbednost i efikasnost Nuvaxovid vakcine će se i dalje pratiti.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo