Naslovna / Vesti

Treća doza štiti starije od neželjenih ishoda covid 19, tvrdi izraelska studija

Priredio/la: S. M.|13:30 - 09. 12. 2021.

Poslednje izraelsko istraživanje o delovanju treće doze Pfizer vakcine, dalo ohrabrujuće rezultate kod starijih od 50 godina

treća doza covid 19 Ohrabrujući rezultati kod starijih od 50 godina Foto: Shutterstock

Treća doza vakcine značajno smanjuje rizik od smrtnosti kod covid 19 i to za 90 procenata, zaključak je istraživanja sprovedenog u Izraelu. Studija, koju su organizovali Clalit Health Services u saradnji sa Ben Gurion University of the Negev objavljena je u časopisu Nev England Journal of Medicine.

Treća doza vakcine pokazala izuzetnu efikasnost

Tim je analizirao podatke koristeći napredne statističke metode, kako bi pomogao u određivanju efikasnosti treće doze Pfizer vakcine u prevenciji smrtnosti kod starijih od 50 godina. Među onima koji su primili injekciju, primećeno je bitno manje smrnih slučajeva, za 90 procenata među muškarcima i 94 odsto među ženama, u poređenju sa onima koji su primili samo dve doze.

Treća doza vakcine desetostruko umanjuje mogućnosti neželjenog ishoda covid 19

Naučnici su istakli da su rezultati studije nedvosmisleno pokazali da je treća doza vakcine, značajno povezana sa smanjenjem rizika od smrtnosti od covid 19, uključujući i soj Delta. Istraživači su naglasili da u medicini postoji vrlo malo intervencija, koje se mogu pripisati desetostrukom smanjenju rizika od smrtnosti, kao što je otkriveno za treću dozu vakcine.

Treća doza za više od 4 miliona Izraelaca

Tokom četvrtog talasa u Izraelu, kada je dominirala Delta, morbiditet je uglavnom bio uzrokovan opadanjem zaštitnih dejstava vakcine, kod ljudi koji su vakcinisani najmanje šest meseci ranije. Ministarstvo zdravlja odlučilo je da treću dozu da svakome ko je primio drugu dozu, najmanje pet meseci ranije. Pitanje treće doze dobija još veći zamah širom sveta sa otkrićem varijante Omikron. Pfizer je objavio da su tri injekcije njegove vakcine efikasne protiv ove varijante, na osnovu studija neutralizujućih antitela. Međutim, potrebno je više istraživanja.  Oko 4,1 miliona Izraelaca je primilo treću dozu  vakcine, s tim da još uvek ima oko milion građana koji nisu primili treću dozu. Studija je sprovedena između 6. avgusta i 29. septembra. Treća doza je su odobrena za stariju populaciju Izraela 31. jula.

Mapa, adrese i brojevi telefona svih covid 19 ambulanti u Republici Srbiji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo