Naslovna / Vesti

Zbog izbegavanja voća i povrća umrlo dva miliona ljudi u svetu

Priredio/la: I. V.|11:00 - 02. 10. 2020.

Osobe koje jedu voće i povrće dokazano su manje podložne gojaznosti, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja

Organizmu je dnevno potrebno 300 g voća Ishrana treba da bude pogata voćem i povrćem Foto: Shutterstock

Nutricionistički podaci stanovništva 113 zemalja sveta poslužili su Američkom udruženju za ishranu kao glavni parametar za sprovođenje studije o prehrambenim navikama ljudi , a rezultate studijskog istraživanja mnogi stručnjaci nazvali su alarmantnim jer preliminarni pokazatelji ukazuju na to da je neadekvatna konzumacija voća i povrća odgovorna za više od dva miliona smrtnih slučajeva godišnje u svetu, i to od posledica kardiovaskularnih bolesti. Naučnici koji su se bavili ovim istraživanjem procenili su da se skoro svaka sedma smrt od posledica kardiovaskularnih bolesti može pripisati nedovoljnom unosu voća, a svaka 12. nedovoljnom količinom povrća u ishrani.

Moždani udar i koronarna bolest najčešći uzroci smrti

Naučnici su ustanovili da zbog nedovoljno voća u ishrani svake godine u celom svetu umre 1,3 miliona ljudi od moždanog udara, dok je više od 520.000 smrtnih slučajeva uzrokovano koronarnim bolestima (suženje krvnih sudova). Zbog izbegavanja povrća u ishrani registrovano je 200.000 smrtnih slučajeva od moždanog udara i više od 800.000 smrtnih slučajeva od koronarnih bolesti.
– Voće i povrće igraju važnu ulogu i ishrani i mogu da utiču na smanjenje broja preuranjenih smrti. Ljudima treba predočiti koliko je konzumacija voća i povrća važna za zdravlje – istakla je naučnica Victoria Miller, glavna autorka studije. Na kongresu o ishrani naučnici su podsetili da je voće i povrće bogato vlaknima, kalijumom, magnezijumom, antioksidansima i fenolima, a sve su to sastojci koji regulišu pritisak i holesterol, a bakteriološku floru u crevima održavaju zdravom. Osobe koje jedu više voća i povrća u manjoj meri su podložne gojaznosti, što smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Dnevno nam treba dve jabuke i tri šargarepe

Na osnovu naučno dokazane teorije o kvalitetu ishrane i studije o uzrocima kardiovaskularnog rizika, istraživači su ustanovili da optimalan unos voća iznosi 300g dnevno (ili dve jabuke), a sasvim dovoljan unos povrća, uključujući i mahunarke, iznosi 400g na dan (na primer, 3 ili 4 sirove šargarepe).
– Kada je ishrana u pitanju, globalni prioriteti tradicionalno su: unos dovoljno kalorija i vitamina u organizam, kao i smanjenje unosa soli i šećera. Podaci do kojih smo došli ukazuju na potrebu povećane dostupnosti namirnicama poput voća, povrća i mahunarki, što je veoma važno za globalno poboljšanje zdravlja – izjavio je za „Science Daily“ koautor studije Dariush Mozaffarian, dekan Friedmanove škole ishrane Univerzitet Tufts.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo