Naslovna / Vesti

Sputnik V nazalna vakcina nema kontraefekte i bezbolna je

Priredio/la: S. M.|13:00 - 25. 11. 2021.

Imunizacija vakcinom Sputnik V, a zatim i revakcinacija nazalnim preparatom očekuje se da će obezbediti potpunu zaštitu od teškog oblika covid 19

sputnik V nazalna vakcina Sputnik V nazalna vakcina protiv covid 19 je bezbolna i efikasna Foto: Shutterstock

Sputnik V nazalna ruska vakcina  protiv covid 19, koju je proizveo Institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleya, nema neželjene efekte nakon upotrebe. To je saopštio direktor instituta  Alexander Gintsburg, a nazalnu vakcinu je primio i predsednik Rusije Vladimir Putin. U saopštenju Instituta je navedeno da efikasnost nazalne vakcine tek treba da se proveri.

Sputnik V nazalna vakcina data i predsedniku Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na proleće vakcinisan Sputnik V vakcinom a u nedelju je primio dopunsku Sputnik Light, koja se daje u jednoj dozi i dobro se oseća. Ruski predsednik je ranije izjavio da želi da učestvuje u testiranju nazalne verzije Sputnik V vakcine.

Kod osoba sa alergijama Sputnik V nalazalna vakcina nije štetna

Direktor Gintsburg naglasio je da nazalna vakcina nije štetna za osobe sa alergijama. Kao i svaki drugi lek može naneti štetu samo u fazi pogoršanja postojeće alergije. U svim ostalim slučajevima nema kontraindikacija. Zamenik direktora Instituta Gamaleya Denis Logunov  izjavio je  da nazalni oblik vakcine protiv covid 19 izaziva minimalne neželjene efekte i njena upotreba će omogućiti dodatnu zaštitu gornjih disajnih puteva.

Daje se jednom u šest meseci

Prema rečima čelnih ljudi Instituta Gamaleya, vakcinacija neće biti češća od jednom u šest meseci. Postoji mogućnost da bude i ređa. Prema njihovom mišljenju imunizacija vakcinom Sputnik V, a zatim i revakcinacija nazalnim preparatom verovatno će obezbediti potpunu zaštitu ne samo od teškog toka covid 19, već i od zaraze virusom covid 19.

Sputnik V nazalna vakcina je bezbolna

– Nazalna vakcina je bezbolna, sa apsolutnim minimumom neželjenih efekata. Štaviše, omogućiće postizanje glavnog cilja, razvoj sistemskog imuniteta nakon primarne vakcinacije i stvaranje dodatna barijera u gornjim disajnim putevima nakon dodatne intranazalne imunizacije – rekao je Logunov.

Nazalne vakcine su, prema mišljenju naučnika u prednosti, jer osnovno ograničenje intramuskularnih vakcina je to što nisu dizajnirane da izazovu imunitet sluznice. Takođe, u odnosu na klasične, do sada dostupne covid 19 vakcine u obliku injekcije, nazalne su mnogo lakše za transport, a očekuje se da bi značajno dobrinele imunizaciji osoba koje pate od tripanofobije – straha od igle.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Radić
10:16, 26. 11. 2021.
Odgovori

Šta se dešava sa antitijelima. Ako ta nazalna vakcina izaziva bujicu antitijala sigurno su u pitanju jaki otrovi. Niko ne priča o vezi između broja antitijela izazvanih vakcinom i stvarnog odnosno prirodnog (celularnog) imuniteta. Šta bova sa otrovima koji se ubacuju u organizam i da li ih organizam može izbaciti, kao naprimer Grafen oksid. Pozdrav

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo