Naslovna / Vesti

Eutanazija prvi put dozvoljena u Italiji, na zahtev Maria koji je 10 godina na mukama

Priredio/la: S. M.|16:34 - 23. 11. 2021.

Mario je imobilisan već 10 godina i živi u nepodnošljivim bolovima. Na njegov zahtev Italija menja zakon i dozvoliće mu da izvrši potpomognuto samoubistvo

eutanazija Nakon decenija života u patnji i bolovima Mario je dozvoljeno da sebi oduzme život Foto: Shutterstock

Eutanazija će prvi put biti obavljena u Italiji, jer je Mario odlučio da umre! Italijan, koji je nazvan Mario (ime nije pravo zbog zaštite privatnosti porodice), prvi je pacijent koji je dobio „zeleno svetlo“ za medicinski potpomognuto samoubistvo u Italiji, odnosno za eutanaziju.

Eutanazija kao spas od decenijske kvadriplegije

Sada Mario može da bira. Mario je pre oko deceniju doživeo tešku saobraćajnu nesreću i imobilisan je u krevetu čitavu deceniju. Pacijent sa kvadriplegijom više od godinu dana tražio je od bolnice Marche da proveri njegovo zdravstveno stanje kako bi legalno mogao da pristupi smrtonosnom leku u Italiji i stavi tačku na svoju patnju. Konačno je dobio  zeleno svetlo od etičkog komiteta. Ovo je zvanično saopštilo Udruženje Coscioni, koje se dugo borilo na njegovoj strani da, u skladu sa uslovima koje je Savet ukazao, pomognu u eutanaziji, počev od slučaja Maria, 43-godišnjeg vozača šlepera iz Pezara.

Eutanazija moguća samo od Mariove ruke

Mario je nakon saobraćajne nesreće imobilisan u krevetu 10 godina i o njemu je brinula majka. Trpeo je nesnosne bolove i pre godinu dana je javno izrazio želju za eutanazijom. Konačno je dobio odobrenje. Mario će moći da se predomisli, čak i u poslednjem trenutku, jer medicinski potpomognuto samoubistvo podrazumeva radnju osobe koja to traži. To znači da će samo Mario (koji pomera samo mali prst desne ruke) moći sebi da oduzme život.

Odbio da umre u Švajcarskoj

Pre godinu dana Mario je dobio odobrenje od Švajcarske da ode i umre tamo, gde je dozvoljena eutanazija. Međutim, Mario je po svaku cenu želeo da ide putem koji mu je naznačila presuda Ustavnog suda Italije, a to je da se proveri postojanje 4 uslova neophodna za pristup eutanaziji:

1) pacijent se održava u životu vitalnim pratećim tretmanom

2) pacijent pati od nepovratne patologije

3) patologija je izvor nepodnošljive patnje

4) postoji pun kapacitet za donošenje informisanih odluka.

Eutanazija čekana 15 meseci

Trebalo je 13 meseci čekanja da Maria poseti tim medicinskih psihologa. I još dva meseca da se etički komitet izjasni na osnovu njihovih izveštaja. Nakon raznih upozorenja advokata, tek u septembru, Maria su kontaktirali radi zakazivanja u cilju provere njegovih uslova (razgovor sa psiholozima, palijativnim lekarima i neurologom) za preliminarne istrage. Mario je 14. oktobra obavešten o odluci Etičkog komitet akoji jeutvrdio da osoba ispunjava uslove koje je Savet utvrdio za pristup asistiranom samoubistvu. Sada ostaje da se identifikuju modaliteti implementacije.

Mario je potpuno sposoban za donošenje odluke o eutanaziji

Nakon što je pročitao mišljenje Mario je prokomentarisao: „Osećam se lakše, oslobodio sam se svih tenzija koje su se nakupljale godinama“. Iako je mogao da ode u Švajcarsku, odlučio je da se bori da promeni italijansko zakonodavstvo. Njegova advokatica izjavila je da njen klijent pati od nepovratne patologije, izvora fizičke ili psihičke patnje koju smatra nepodnošljivom.

– On je potpuno sposoban da donosi slobodne i svesne odluke i nije mu namera da koristi druge zdravstvene tretmane za bol. Trebalo je da prođe mnogo vremena, ali konačno je prvi put u Italiji Etički komitet potvrdio za bolesnu osobu postojanje uslova za eutanaziju – izjavila je za italijanske medije Marieva advokatica.

Asistirano samoubistvo, a ne eutanazija

Sada će se doneti odluka o samom činu euatanzije. U saradnji sa stručnjacima i pravnicima odrediće se detalji o načinu na koji će Mario nad sobom izvršiti eutanaziju. Zapravo, italijanski mediji podsećaju da će Mario svoj život okončati asistiranim samoubistvom, a ne eutanazijom. Asistirano samoubistvo znači pomaganje umirućem pacijentu da „počini samoubistvo“, odnosno da sam proguta smrtonosnu drogu. Druga stvar je eutanazija – pacijent umire nakon smrtonosne injekcije koju je dao lekar.

Eutanazija čeka na referendum

Zvali ga asistiranim samoubistvom ili nekako drugačije, jasno je da će Mario biti prva osoba u Italiji koja će svoj život okončati eutanazijom. Ipak, da bi eutanazija pravno zaživela u Italiji biće neophodno izjašnjavanje građana, odnosno referendum. Ukoliko se narod Italije izjasni protiv eutanazije, Mario će ostati jedini Italijan koji je na taj način okončao svoj život.

Mario u pismu objasnio svoje motive

Mario je italijanskoj javnosti poslao pismo u kojem objašnjava zbog čega se odlučio za eutanaziju.

-Ne treba da mi bilo ko objašnjava koliko je život lep. Ja to veoma dobro znam i ovo što sam odlučio za mene, znači preživljavanje. Imam 43 godine i pre deset godina u saobraćajnoj nesreći zadobio sam prelom kičme sa posledicom povrede, između ostalog, kičmene moždine. Živim nepomično u krevetu, u svojoj sobi, potpomognut, negovan i voljen. Imam kateter deset godina, zavisim i od pejsmejkera i trpim nesnosne bolove svakoga dana. Patim od stalnih bolova koji zahvataju područje vrata, kičme, ramena, lopatice, mišiće i bešiku. O psihičkim bolovima ne želim ni da govorim. Do sada me je moje dostojanstvo navelo da izdržim ovo stanje, ali postoji granica i ja sam prešao ovu granicu. Sada ću moći da odlučujem o svojoj sudbini, slobodno i legalno, u svojoj zemlji, kaže u pismu Mario.

Molitve za Maria

Narod se u raznim gradovima Italije moli za svog sunarodnika da njegova duša konačno nađe mir. Mnogo smatraju da eutanazija nakon Maria više neće biti tabu tema i da će biti legalizovana i da će Mario kroz svoju žrtvu pomoći budućim stradalnicima da ne trpe doživotne muke.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo