Naslovna / Vesti

Austrija od ponedeljka zaključava sve građane do 12. decembra

Priredio/la: S. M.|11:50 - 19. 11. 2021.

Zbog velikog broja zaraženih Austrija od ponedeljka ponovo uvodi karantin za sve građane, vakcinisane i nevakcinisane

austrija beč Foto: Shutterstock

Austrija od ponedeljka, 22. novembra, uvodi totalno zaključavanje za sve građane. To znači da će od početka naredne nedelje u „lockdown“ režimu biti i vakcinisani i nevakcinisani Austrijanci, koje će, kako je najavljeno, trajati najduže 20 dana. Takođe, austrijska Vlada danas je odlučila da se uvede obavezna vakcinacija protiv korona virusa i to već početkom sledeće godine, a najkasnije do početka februara 2022.

Vakcinisani do 12. decembra pod ključem

Vakcinisani građani biće zaključani do 12. decembra, dok će oni nevakcinisani biti u karantinu i nakon isteka tog datuma. To su odlučili guverneri pokrajina na sastanku sa ministrom zdravlja Austrije.

Austrija svesna da su mere teške, ali neophodne

Austrijski kancelar Alexander Schallenberg izjavio je danas da odluka o totalnom zaključavanju nije doneta lako, ali da je bila neophodna. Nevakcinisani građani će moći da izlaze iz kuća samo iz određenih razloga, kao što su posao i kupovina hrane.

Troškove vakcinacije pokriva država

Građani Beča dobili su na svoje adrese pismo u kojem ih gradske vlasti pozivaju na vakcinaciju sa ponuđenim terminom. Troškove vakcinacije snosi državno zdravstveno osiguranje. Oko 65 odsto stanovnika Asutrije je u potpunosti vakcinisano, što je jedna od najnižih stopa u Evropi. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica da je u poslednjih nedelju dana stopa zaražavanja  800 na 100.000 ljudi, što je jedna od najvećih u Evropi.

Strožije mere i protesti u Beču

U Beču su danas stupile i pooštrene mere u borbi protiv covid 19. Za odlazak u restorane ili na manifestacije, ali i za veće kulturne i sportske manifestacije, vakcinisane osobe, ali i oni koji su preležali korona virus, moraće da imaju i negativan PCR test. Najavljuju se za predstojeći vikend i protesti u Beču protiv novih mera i zaključavanja u Austriji.

Austrija prva uvela mere za nevakcinisane

Austrija, odnosno austrijska vlada, suočena sa sve većim brojem preminulih osoba od covid 19, prvo je u celoj zemlji uvela najoštrije mere, kojima se predviđa ograničeno kretanje nevakcinisanih osoba. Ovim potezom vlasti u Austriji zabraniće svim nevakcinisanim građanima starijim od 12 godina da napuštaju svoje domove, osim u tri slučaja.

Stariji od 12 godina moći će da budu na ulici samo na putu do posla, prilikom kupovine osnovnih životnih namirnica, da prošetaju ili ako se upute na neki od vakcinalnih punktova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo