Naslovna / Vesti

Velika Britanija prva odobrila lek molnupiravir za lečenje covid 19

Priredio/la: S.M.|16:48 - 04. 11. 2021.

Molnupiravir je prvi oralni lek za lečenje covid 19, a to je izuzetno važno, jer znači da se može primenjivati van bolničkog okruženja

molnupiravir-lek covid 19 Molnupiravir je prvi odobreni antivirusni lek na svetu za covid 19 koji se može uzimati oralno Foto: Shutterstock

Velika Britanija je prva država u svetu koja je dala odobrenje za upotrebu molnupiravir oralnog antivirusnog leka za lečenje covid 19. Skoro pola miliona doza molnupiravira, pilule koja se može uzimati dva puta dnevno kod kuće, trebalo bi da bude isporučena sredinom novembra. Prioritet za dobijanje ovog leka imaće stariji pacijenti pozitivni na covid 19 kao i osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Prekretnica u borbi protiv pandemije

Profesor Peter Horby, jedan od šefova tima za ispitivanje lečenja covid 19 na University of Oxford, rekao je da je odluka Regulatorne agencije za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) dobrodošla i da predstavlja prekretnicu u borbi protiv pandemije. MHRA je u danas saopštila da je lek koji su razvili Ridgeback Biotherapeutics i Merck Sharp and Dohme (MSD) bezbedan i efikasan u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod ljudi sa blagim do umerenim oblikom covid 19 koji su pod povećanim rizikom od razvoja teške bolesti.

Prva isporuka sredinom novembra

Sekretar za zdravstvo, Sajid Javid izjavio je da ta odluka označava „istorijski dan“, dodajući da je „Velika Britanija sada prva zemlja na svetu koja je odobrila antivirusni lek koji se može uzimati kod kuće za lečnje covid 19.

– Ovo će biti promena za najugroženije i imunosupresivne, koji će uskoro moći da dobiju revolucionarni tretman. Vlada Borisa Džonsona je prošlog meseca objavila ugovor o kupovini 480.000 doza molnupiravira, poznatog i kao Lagevrio, nakon što je kliničko ispitivanje u SAD pokazalo da je petodnevni kurs uzimanja ovog leka prepolovio rizik od hospitalizacije ili smrti za rizične pacijente. Prva isporuka se očekuje ne ranije od sredine novembr,a ali se očekuje da desetine hiljada života Britanaca bude spaseno ove zime.

Upotreba odmah nakon pozitivnog testa

Molnupiravir ometa sposobnost virusa da se replicira, što znači da je manje sposoban da se umnožava i dostigne dovoljno visoke nivoe u respiratornom sistemu i da izazove tešku bolest. Budući da je lek najefikasniji kada se daje u ranim stadijumima infekcije, MHRA preporučuje da se upotrebi što je pre moguće nakon pozitivnog testa na covid 19 i u roku od 5 dana od pojave prvih simptoma.

Za blagi i umereni oblik bolesti

Lek je odobren za osobe sa blagim do umerenim covid 19 i najmanje jednim faktorom rizika za razvoj teške bolesti, kao što su gojaznost, dijabetes melitus, srčana oboljenja ili  kod starijih od 60 godina.

– Nakon rigoroznog pregleda podataka naših stručnih naučnika i kliničara, zadovoljni smo da je molnupiravir bezbedan i efikasan za one koji su u riziku od razvoja teške bolesti i dozvolili smo njegovu upotrebu. Ovaj lek je još jedno bitno oružje u borbi protiv covid 19. To je takođe i prvi odobreni antivirusni lek na svetu za covid 19 koji se može uzimati oralno, a ne intravenozno, što je izuzetno važno jer znači da se može primenjivati van bolničkog okruženja, pre nego što covid 19 pređe u tešku fazu – rekla je dr June Raine, izvršni direktor MHRA.

Borba još nije završena

Britanski stručnjaci su istakli da je odobrenje oralnog antivirusnog leka za covid 19 veliko naučno dostignuće i jedna vrsta prekretnice u borbi sa pandemijom. Ipak, naglasili su i da je još dosta posla pred njima kao što je  izbegavanje rezistentnosti na lekove, kao i da se mora utvrditi da li ovaj lek može da koristi i drugim grupama pacijenata, poput onih koji su hospitalizovani sa covid 19.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo