Naslovna / Vesti

Kompanija Valneva formulisala inaktivisanu verziju covid 19 vakcine, čeka se licenca

Priredio/la: I. V. |15:00 - 18. 10. 2021.

Valneva VLA2001 vakcina zasnovana je na inaktivisanoj verziji samog korona virusa za sprečavanje infekcije covid 19

 

inaktivisane-vakcine Uskoro bi još jedna covid 19 vakcina mogla da da doprinos pandemiji Foto: Shutterstock

Francusko-austrijska biotehnološka laboratorija Valneva saopštila je danas pozitivne rezultate kliničkih ispitivanja svog kandidata za vakcinu protiv covid 19, mesec dana nakon što je britanska vlada raskinula ugovor o snabdevanju sa ovom kompanijom. Naime, Velika Britanija je naručila 100 miliona doza vakcine za 2021.-2022, što je jedina do sada narudžbina za Valneva kompaniju, koja ima proizvodni pogon u Škotskoj.

Valvena obezbeđuje više neutralizujućih antitela nego AstraZeneca

Francuska vlada je saopštila da Evropska unija još uvek pregovara o kupovini vakcine. Iz kompanije Valneva saopšteno je da je faza 3 ispitivanja sprovedena među 4.012 odraslih osoba u Velikoj Britaniji,  kao i da je pokazalo „pozitivne“ rezultate vakcine, obezbeđujući više neutralizujućih antitela nego britanska vakcina AstraZeneca.

Inaktivisana verzija covid 19 vakcine

Valneva VLA2001 vakcina zasnovana je na inaktivisanoj verziji samog korona virusa za sprečavanje infekcije covid 19. Inaktivisane vakcine imaju dugu istoriju primene kod ljudi i sadrže cele mikroorganizme inaktivisane hemijskim ili fizičkim agensima.

– Ovo je mnogo tradicionalniji pristup proizvodnji vakcina od do sada primenjenih vakcina u Velikoj Britaniji, Evropi i Severnoj Americi. Ovi rezultati ukazuju na to da je ovaj kandidat za vakcinu na dobrom putu da odigra važnu ulogu u prevazilaženju pandemije – izjavio je Adam Finn, profesor pedijatrije na University of Bristol i glavni istraživač.

Doprinos globalnoj borbi protiv pandemije covid 19

Kompanija je saopštila da je započela proces odobravanja vakcine sa britanskim zdravstvenim regulatorom i sprema se da podnese zahtev Evropskoj agenciji za lekove.

– Trudimo se da što pre dobijemo licencu za našu vakcinu i nastavljamo da verujemo da ćemo moći da damo važan doprinos globalnoj borbi protiv pandemije covid 19 – rekao je izvršni direktor kompanije Valneva Thomas Lingelbach.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo