Naslovna / Vesti

Odobren novi lek za lečenje karcinoma dojke

Priredio/la: I. V. |11:00 - 14. 10. 2021.

Posle 20 godina i mnogo istraživanja stiže novi lek za lečenje nekih vrsta karcinoma dojke

rak dojke - lek za karcinom dojke Posle 20 godina stiže novi lek za neke vrste karcinoma dojke Foto: Shutterstock

Američka Uprava za hranu i lekove FDA juče je odobrila novi lek za jednu vrstu raka dojke, za koji jedan naučnik kaže da je prvi pravi napredak u lečenju karcinoma u poslednjih 20 godina. Lek nazvan abemaciklib, pod imenom Verzenio, sada je odobren za pacijente sa HR+, HER2 ranim rakom dojke, koji čini 70 odsto svih karcinoma dojke. Inače, lek je već odobren za napredni ili metastatski rak dojke.

Napredak posle 20 godina

Ovo je prvi put, u više od 20 godina, da smo videli napredak u ađuvantnom lečenju ovog oblika raka dojke – rekao je glavni istraživač dr Stephen Johnston, iz bolnice Royal Marsden Hospital NHS Foundation Trust u Londonu, na sastanku Evropskog društva za medicinsku onkologiju.

Novi lek će „promeniti praksu“, naglasio je dr Giuseppe Curigliano, šef Odeljenja za rani razvoj lekova Evropskog instituta za onkologiju u Milanu (Italija).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Kata Hansson
16:32, 15. 10. 2021.
Odgovori

Moja sestra 55 g zdrava, februara 2020 i 10 godina unazad mamografija ok. Oktobra 2020 pocela koristiti Activele tablete i vec 3 meseca nakon toga primecuje crvenilo na dojkama, napipava tkivo, obraca se lekaru koji joj je taj lijek ispisao jer je imala problem nespavanja ali je on smiruje kako je to normalna pojava i da ce se sve stisati. Sa jedne dojske se povuklo ali ne i sa druge. Ponovo odlazi kod lekara januara, marta i svaki put se zali na problem, plasi se ali je isti lekar iako je obecao da ce je slati na mamografiju nije poslao na pregled. Ona se obraca akutnom i ona ponovo ceka oko mesec dana na mamografiju tako da joj je 5 maja saopsteno da ima Invazivni duktalni cancer grad III, 7cm velicine prosireno u limfne cvorove. ona je prosla 6 hemoterapija i iduce nedelje ce biti odstranjena dojka zatim zracenje. Podneli smo zahtev proizvodjacu leka Activele radi odgovora da li je moja sestra dobila cancer od toga leka ali su odgovorili da to nije slucaj. Kako je moguce da je ona za tako kratko vreme to dobila iako mamografija nikada nista nije pokazala? Sve se dogodilo u Svedskoj. Molim vas odgovor.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo