Naslovna / Vesti

Sud presudio i dozvolio dečaku da se vakciniše, uprkos očevom protivljenju

Priredio/la: I. V.|14:59 - 24. 09. 2021.

Kad roditelji ne mogu da se slože, odluku donosi sud i uzima u obzir interese maloletne osobe

unuk i baka. bolesna baka- zaštiita od infekcije-covid 19 Sud je uzeo u obzir najveću želju dečaka Foto: Shutterstock

Holandski sud presudio je da je 12-godišnji dečak imao pravo da dobije covid 19 vakcinu kako bi mogao da poseti svoju baku koja je na samrti, uprkos primedbama oca, skeptičnog prema vakcini. U jednom od prvih slučajeva ovakve vrste u Holandiji, neimenovani dečak iz Groningena, na severu zemlje, tvrdio je da bi mu vakcina smanjila šanse da prenese baki infekciju.

Deca od 12 do 17 godina mogu da se vakcinišu, uz saglasnost roditelja

Prema trenutnim propisima, deca od 12 do 17 godina u Holandiji mogu da se odluče za vakcinaciju, ali im je potrebna dozvola oba roditelja. U ovom slučaju, dečakovi roditelji su razvedeni. Majka se složila sa njegovom željom da primi covid 19 vakcinu, ali otac je protiv toga. Sudija Bart Tromp iz Okružnog suda u Groningenu odobrio je dečaku vakcinaciju zbog „interesa povezanih sa vakcinacijom, a posebno zbog interesa ove maloletne osobe“. Naredio je da se dečaku dozvoli da primi vakcinu jer su njegovi interesi važniji od bilo kakve moguće žalbe očevih advokata.

Presudile dve želje dečaka

Sudija je presudu doneo u utorak, a objavljena je juče. U sudskim spisima se kaže da je dečakov otac, koji ne veruje u vakcine ili testiranje na korona virus, odbio da mu dozvoli da se vakciniše covid 19 vakcinom.

Dečak je želeo da se vakciniše jer nije hteo da se inficira i želeo je da ograniči mogućnost zaraze drugih. Povrh svega, njegova baka boluje od metastatskog raka pluća i nalazi se u poslednjoj fazi svog života – navodi se u sudskim dokumentima.

Kad roditelji ne mogu da se slože, odlučuje sud

Kako pišu holandski mediji, dečak je želeo da provede što više vremena sa njom, ali nije bio u mogućnosti, jer nije vakcinisan. Plaši se da bi mogao da zarazi svoju baku i ubeđen je da bi, ako to učini, to bilo opasno po njen život.  Dečaku je „bilo teško da razgovara sa ocem i osećao je da on nije hteo da čuje njegove molbe“.

Njegov otac je tvrdio da su vakcine „još uvek u fazi ispitivanja“ i rekao da je moguće da će biti „veliki rizik za reproduktivne organe, na duži rok“. Ali, sudija je izjavio da nema naučne osnove za takvu vrstu zabrinutosti. Holandski zakon kaže da sudije mogu da donose odluke u najboljem interesu dece, u slučaju kada njihovi roditelji ne mogu da se slože.

Protesti za vikend

Skepticizam prema vakcinama je rastuće pitanje u Holandiji, a lider jedne krajnje desne stranke zastupa stavove protiv vakcine u parlamentu. Protesti se očekuju ovog vikenda kada vlada uvede covid propusnicu za ulazak u restorane i barove.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo