Naslovna / Vesti

Kuba prva na svetu počela da vakciniše decu uzrasta od 2. godine

Priredio/la: I. V.|15:00 - 07. 09. 2021.

Kuba je prva država u svetu koja je počela da vakciniše decu od dve godine protiv covid 19, i to vakcinama koje su sami proizveli, a koje Svetska zdravstvena organizacija nije priznala

kuba- covid 19-vakcinacija dece od 2. godine Većina škola na Kubi zatvorena je od marta 2020. godine Foto: Shutterstock

Kuba je prva država u svetu koja je počela da vakciniše decu od dve godine protiv covid 19, i to vakcinama koje su sami proizveli, a koje Svetska zdravstvena organizacija nije priznala. Kuba, kao ostrvska, komunistička zemlja sa 11,2 miliona ljudi ima za cilj da vakciniše svu svoju decu pre ponovnog otvaranja škola koje su većinom zatvorene od marta 2020. Nova školska godina počela je juče, ali nastav se prati od kuće, putem televizijskih programa, jer većina kubanskih domova nema pristup internetu.

Vakcina za svu decu koja su navršila 2. godine

Nakon što su završila klinička ispitivanja na maloletnicima sa vakcinama Abdala i Soberana, Kuba je u petak započela kampanju vakcinacije za decu, počevši od one od 12 i više godina. Juče je počela distribucija vakcina u starosnoj grupi od 2. do 11 godina u centralnoj provinciji Cienfuegos. Nekoliko drugih zemalja u svetu vakciniše decu od 12 godina, a neke trenutno sprovode ispitivanja na mlađoj deci.

Zemlje poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venecuele najavile su da planiraju vakcinisanje mlađe dece, ali Kuba je prva koja je to učinila. Čile je, na primer, juče odobrio upotrebu kineske vakcine Sinovac za decu između 6 i 12 godina.

Domaće vakcine zasnovane na rekombinantnoj proteinskoj tehnologiji

Kubanske vakcine, prve koje su razvijene u Latinskoj Americi, nisu prošle međunarodnu, naučnu recenziju. Zasnivaju se na rekombinantnoj proteinskoj tehnologiji – isto što su koristili američki Novavax i francuski Sanofi, koji čekaju odobrenje SZO. Za razliku od mnogih drugih injekcija koje su trenutno u potrebi, rekombinantne vakcine ne zahtevaju držanje na ekstremno niskim temperaturama.

Škole zatvorene od marta 2020.

Većina škola na Kubi zatvorena je od marta 2020. godine. Ponovo su otvorene na nekoliko sedmica krajem prošle godine, da bi se u januaru 2021. ponovo zatvorile. Kubanska vlada je najavila da će se škole postepeno otvarati, u oktobru i novembru, ali tek nakon što sva deca budu vakcinisana. Poslednjih meseci Kuba je doživela eksploziju zaraze korona virusom, što je izvršilo pritisak na njen zdravstveni sistem. Od 5.700 smrtnih slučajeva od korona virusa, zabeleženih od početka izbijanja pandemije, skoro polovina ih je bila samo u poslednjih mesec dana, kao i skoro trećina svih prijavljenih slučajeva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo