Naslovna / Vesti

Muški mozak i testisi imaju mnogo više sličnosti nego što se misli, tvrde naučnici

Priredio/la: J. M.|17:00 - 10. 06. 2021.

I mozgu i testisima potrebna je energija da bi imali „goriva“ za visoko zahtevne procese poput razmišljanja i proizvodnje nekoliko miliona spermatozoida dnevno

disacijativni napad Velika psihička trauma je u osnovi ovih napada Foto: Shutterstock

Tim portugalskih naučnika, predvođen naučnicom Barbarom Matos, u časopisu Royal Society Open Biology, objavio je da „mozak i testisi imaju najveći broj zajedničkih proteina u poređenju sa ostalim organima“.  Mozak ima veoma složenu ulogu – kontroliše naše telo, prima i tumači signale naših čulnih organa i jedini „razmišlja i oseća“. Ljudski testisi pak, imaju samo dve funkcije, proizvodnju semene tečnosti i hormona.

Veza između seksualne disfunkcije i moždanih poremećaja

Ranije studije ukazivale su na to da postoji povezanost između seksualne disfunkcije i moždanih poremećaja, čak i između kvaliteta spermatozoida i inteligencije. Iako sama po sebi ta povezanost ne znači mnogo, portugalski naučnici pronašli su objašnjenje zašto možda ipak postoji.

Oni su uporedili proteine 33 tipova tkiva, uključujući srce, creva, matericu, jajnike i placentu i otkrili da mozak i testisi imaju 13.342 zajednička proteina. To je potvrđeno studijama genskih ekspresija koje su pokazale da ova dva udaljena organa dele najveći broj gena, u poređenju sa svim organima u telu.

Barbara Matos i njen tim otkrili su da od zajedničkih proteina koje imaju testiti i mozak, najizraženija je povezanost među onim proteinima uključenim u razvoj tkiva i komunikaciju ćelija. To ima smisla ako uzmete u obzir koliko su ta dva organa neočekivano slična, kažu naučnici.

I mozak i testisi troše energiju

I mozgu i testisima je potrebna energija da bi imali „goriva“ za visoko zahtevne procese poput razmišljanja i proizvodnje nekoliko miliona spermatozoida dnevno. Tako oba organa imaju specijaliziovane ćelije za podršku neuronima u mozgu i polnim ćelijama u testisima koje je potrebno dobro „nahraniti“. Uprkos potpuno različitoj svrsi, neuroni na nekoliko načina funkcionišu, slično spermatozoidima. Obe vrste ćelija imaju važan zadatak, u pitanju je proces koji se naziva egzocitoza.

− Ovo je nedovoljno istražena oblast i povezanost između ovih tkiva bi trebalo da bude razjašnjena, što bi pomoglo da se razumeju disfunkcije koje pogađaju mozak i testise – zaključili su portugalski naučnici.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo