Naslovna / Vesti

Alkohol je direktno ili indirektno odgovoran za pojavu oko 60 bolesti

Priredio/la: J. M.|13:00 - 06. 06. 2021.

Alkohol može da izazove  karcinome, poput raka dojke, kao i  kardiovaskularne bolesti, kažu najnovija istraživanja

Preporuka je ne više od dve čaše dnevno i ne svaki dan Foto: Shutterstock

Francuski Institut za zdravstvena i medicinska istraživanja Inserm dokazao je da ne postoji količina alkohola koja nije opasna po zdravlje. Bilo koja količina alkohola, čak i mala, štetno utiče na zdravlje, navode autori studije o šteti po zdravlje povezanoj sa alkoholom koji u Francuskoj pije skoro 43 miliona ljudi.

Smanjiti dostupnost alkohola

Količina popijenog alkohola u Francukoj je velika, posebno među mladima, dok, kaže studija, Francuska ima 41.000 smrtnih slučajeva godišnje (od čega su 11.000 žene) koji uzrokuju društvene troškove od 118 milijardi evra, navodi se u studiji na 700 stranica, prenosi AFP. Zato, stručnjaci preporučuju zabranu oglašavanja alkoholnih pića na internetu i na javnom mestu i povećanje cena oporezivanjem pića po gramu alkohola koji sadrže, ili uvođenjem minimalnih cena pića, kao u Škotskoj. Oni predlažu i da se „smanji dostupnost alkohola“ ograničenjima vremena rada i broja prodavnica i da se „opozovu ‘merila’ potrošnje alkohola s malim rizikom“ – ne više od dva pića dnevno i ne svaki dan.

Nema zdravstvenih benefita alkohola

Prema dve studije koje je Institut sproveo, redovna potrošnja – 10 ili više puta mesečno, odnosi se na svakog desetog mlađeg tinejdžera u Francuskoj i na svakog četvrtog starijeg tinejdžera. Među starijima od 50 godina u Francuskoj je od 2013. godine porasla konzumacija alkoholnih pića, posebno broj slučajeva „teškog povremenog alkoholizma“ – ekspresno pijenje i slučajeva rizične konzumacije alkohola, više od dve čaše dnevno.

Konzumacija alkohola direktno je ili indirektno odgovorna za šezdesetak bolesti, uključujući karcinome, poput raka dojke, kao i za kardiovaskularne bolesti. To je u Francuskoj prvi uzrok hospitalizacije i, posle duvana, drugi uzrok smrti koji se može izbeći, podsećaju stručnjaci koji negiraju bilo kakve zaštitne efekte alkohola.
Moramo prestati da govorimo da je crno vino dobro za srcerekao je Mikael Nasila, istraživač Inserma iz Istraživačke grupe u Amijenu za zavisnost od alkohola i droge.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
pina
7:31, 07. 06. 2021.
Odgovori

Ne treba mnogo istrazivati i filozofirati, ,samo treba se usloniti na svetu knjigu,tu ti je jasno sta treba a sto ne treba u zivotu!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo