Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

U SAD odobrena upotreba Pfizer vakcine za decu od 12 do 15 godina

Priredio/la: M.R.
9:48 - 11. 05. 2021.

Ova odluka omogućiće da se od covid 19 zaštiti i mlađa populacija čime se SAD bliži cilju – okončanju pandemije

tinejdžeri-covid 19-vakcina I deca od 12 do 15 godina biće vakcinisana u SAD Foto: Shutterstock

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je za upotrebu Pfizer-BioNTech covid 19 vakcinu za decu od 12 do 15 godina. Klinička ispitivanja faze III završena početkom aprila ove godine pokazala su da je Pfizer vakcina 100 odsto efikasna u zaštiti dece od 12 do 15 godina. Studija je obuhvatila 2.260 adolescenata, uzrasta od 12 do 15 godina. U grupi koja je primila Pfizer vakcinu nije zabeležena nijedna infekcija korona virusom, a u placebo grupi bilo je 18 slučajeva covid 19 infekcije, saopštila je tada kompanija Pfizer. 

Korak bliži cilju

Ovom odukom proširenja programa vakcinacije u SAD i na decu od 12 do 15 godina, trebalo bi da se ponovo ubrza proces imunizacije u Americi. FDA je saopštila da je u ponedeljak preinačila svoju odluku o hitnoj upotrebi vakcina Pfizer/BioNTech i odobrila je i za uzrast do 12 do 15 godina, čime je ovaj preparat postao prvi koji je u SAD odobren za imunizaciju ove starosne grupe, prenosi agencija Rojters.

– Ova odluka omogućiće da se od covid 19 zaštiti i mlađa populacija čime smo korak bliži cilju – da se okonča pandemija – poručila je u ponedeljak v.d. komesara FDA Dženet Vudkok.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend