Naslovna / Vesti

Rusija razvija još jednu intranazalnu vakcinu protiv covid 19

Priredio/la: I. N.|14:01 - 11. 04. 2021.

Početak kliničkih ispitivanja planiran je za jesen, dok će vakcina biti dostupna na proleće sledeće godine

Za isporuku dela gena nova vakcina će koristiti oslabljen virus Foto: Canva

Stručnjaci ruskog naučno-istraživačkog instituta za grip Smorodintsev u Sankt Peterburgu rade na razvoju još jedne vekcine protiv infekcije covid 19, saopštio je ministar zdravlja Rusije Mihaij Muraško, prenosi ruska novinska agencija Tass.

Uskoro preliminarni rezultati

– U ovom institutu danas se razvija još jedna vakcina protiv nove infekcije covid 19 – rekao je ruski ministar.

Muraško je naglasio da ova institucija ima visok naučni potencijal. U Institutu postoje naučni i proizvodni sektori, koji se bave dijagnostikom. Dodao je da se uskoro očekuju prvi preliminarni rezultati.

Vakcina dostupna na proleće

Direktor instituta Dmitrij Lioznov rekao je za ruski „Interfaks“ da će klinička ispitivanja nove vakcine protiv covid 19  početi ove jeseni.

– Početak kliničkih ispitivanja planiran je za jesen ili najdalje tokom zime. Preparat će biti dostupan na proleće sledeće godine – rekao je Lioznov.

Po uzoru na Sputnik V

On je precizirao da je vakcina napravljena na osnovu oslabljenog virusa gripa, po uzoru na već registrovani Sputnik V.  Dok Sputnik V za isporuku dela gena korona virusa u telo koristi adenovirus, nova vakcina će za to koristiti virus gripa.

U Rusiji su trenutno registrovane tri domaće vakcine protiv covid 19. Među njima je vakcina Sputvnik V Nacionalnog istraživačkog centra Gamaleja, zatim EpiVakKorona, koju je razvio državni naučni centar Vektor i KoviVak, istraživačkog i razvojnog centra Čumakov.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo