Naslovna / Vesti

Pfizer vakcina je 100 odsto efikasna kod dece od 12 do 15 godina

Priredio/la: I. V.|13:40 - 01. 04. 2021.

Ispitivanja pokazala da je Pfizer covid 19 vakcina efikasnija na deci od 12 do 15 godina, nego na odraslima, i nije zabeležen nijedan neželjeni efekat

Deca od 12 do 15 pokazala snažan odgovor na antitela Foto: Shutterstock

Klinička ispitivanja faze III pokazuju da je Pfizer covid 19 vakcina 100 odsto efikasna u zaštiti dece od 12 do 15 godina, saopštila je Pfizer kompanija. Studija je obuhvatila 2.260 adolescenata, uzrasta od 12 do 15 godina. U grupi koja je primila Pfizer vakcinu nije zabeležena nijedna infekcija korona virusom, a u placebo grupi zabeleženo je 18 slučajeva covid 19 infekcije, navodi se u saopštenju.

Snažan odgovor na antitela, bez neželjenih efekata

S obzirom na to da su vakcinisana deca pokazala snažan odgovor na antitela, bez ozbiljnih neželjenih efekata, dr Albert Bourla, predsednik i izvršni direktor kompanije Pfizer, rekao je da kompanija planira da zatraži odobrenje za hitnu upotrebu američke Agencije za hranu i lekove (FDA), što bi moglo da omogući vakcinaciju ove starosne grupe, pre početka sledeće školske godine. Pfizer će takođe tražiti odobrenje i od Evropske agencije za lekove (EMA).

Efikasnost veća od 95 odsto

Klinička ispitivanja pokazala su jači odgovor kod dece od 12 do 15 godina, od efikasnosti od 95 procenata zabeležene u kliničkim ispitivanjima kod odraslih. Vakcina Pfizer, u SAD je trenutno dozvoljena da se daje osobama starijim od 16 godina. Zdravstveni stručnjaci rekli su da su klinička ispitivanja – odlična vest.

– Što pre budemo mogli da vakcinišemo što veći broj ljudi, bez obzira na njihovu starost, to ćemo pre biti u stanju da zaista osetimo kako ovu pandemiju privodimo kraju – izjavila je dr Angela Rasmussen, virusolog sa Georgetown University u Vašingtonu, dok je glavni imunolog u SAD i direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti dr Anthony Fauci nedavno rekao da je vakcinisanje dece važan korak ka postizanju imuniteta stada.

– Zapravo, ne znamo koja je ta magična tačka imuniteta krda, ali znamo da ćemo, ako dobijemo vakcinisanu populaciju, biti u dobroj formi – istakao je dr Fauci.

Slede ispitivanja dece do 2 godine

Pfizer je nedavno započeo klinička ispitivanja na deci uzrasta od 5 do 11 godina, sledeća su ispitivanja na deci od 2 do 5 godina, a zatim na deci uzrasta od 6 meseci do 2 godine. Proizvođači vakcina Moderna i AstraZeneca takođe su započeli klinička ispitivanja kod mlađe dece.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo