Naslovna / Vesti

Trudnica primila covid 19 vakcinu u 36. nedelji trudnoće i rodila bebu sa antitelima

Priredio/la: I. V.|10:30 - 17. 03. 2021.

Zdrava i energična devojčica rodila se na jugu Floride, a u krvi pupčane vrpce pronađena su covid 19 antitela jer je majka bila vakcinisana. Sada mora da se utvrdi koliko antitela beba treba da ima kako bi bila zaštićena

Foto: Shutterstock

Majka, zdravstveni radnik na „prvoj liniji fronta“ tokom covid 19 pandemije, primila je prvu dozu Moderna vakcine u januaru, u 36. nedelji trudnoće i pre neki dan rodila je prvu bebu rođenu sa covid 19 antitelima.

Antitela otkrivena u krvi pupčane vrpce

Žena sa juga Floride rodila je energičnu, zdravu devojčicu, tri nedelje nakon vakcinacije. Istraživači su analizirali krv iz bebine pupčane vrpce i antitela su otkrivena u trenutku porođaja.

– Dakle, postoji potencijal za zaštitu i smanjenje rizika od infekcije od SARS-CoV-2 vakcinacijom majki. Prema našim saznanjima, ovo je bio prvi zabeleženi slučaj u svetu da se beba rodila sa antitelima nakon vakcinacije majke – tvrde pedijatri Paul Gilbert i Chad Rudnick koji su testirali pupčanu vrpcu kako bi videli da li su antitela majke prešla na bebu, što je nešto što se dešava sa drugim vakcinama koje se daju tokom trudnoće.

Ispitati da li su i koliko novorođenčad zaštićena

Naučnici ističu da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li su novorođenčad zaštićena ovim antitelima, i tim povodom pozvali su i druge istražitelje da naprave registre trudnoće i dojenja, kao i da sprovedu studije efikasnosti i bezbednosti vakcina covid 19 kod trudnica i dojilja, ali i za njihovo potomstvo.

– Ovo je jedan mali slučaj od hiljada i hiljada beba rođenih od majki koje su vakcinisane u prethodnih nekoliko meseci. Daljim studijama treba utvrditi koliko će dugo trajati ova zaštita. Mora da se utvrdi na kom nivou zaštite ili koliko antitela beba treba da ima kako bi bila zaštićena – naglasio je dr Rudnick.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo