Naslovna / Vesti

SZO odobrila vakcinu Johnson&Johnson za hitnu upotrebu

Priredio/la: J. M.|15:30 - 13. 03. 2021.

Obimna studija koja je obuhvatila tri kontinenta otkrila je da je vakcina Johnson&Johnson 85 odsto efikasna u zaštiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti, čak i kod južnoafričkog soja

Svetska zdravstvena organizacija izdala je odobrenje za hitnu upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije Johnson&Johnson, što znači da ova jednokratna vakcina sada može da se koristiti u okviru Kovaks programa za globalnu distribuciju vakcina, uključujući siromašne zemlje.

SZO je saopštila da podaci obimnih kliničkih ispitivanja pokazuju da je vakcina Johnson&Johnson efikasna kod odrasle populacije.
Lista za upotrebu u hitnim slučajevima došla je samo dan nakon što je Evropska agencija za lekove preporučila da se toj vakcini da zeleno svetlo širom Evropske unije.

− Kako nove vakcine postaju dostupne moramo osigurati da one postanu deo globalnog rešenja, a ne razlog zbog kojeg neke zemlje i ljudi zaostaju – rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebreijus.

Efikasna 85 odsto

Obimna studija koja je obuhvatila tri kontinenta otkrila je da je vakcina Johnson&Johnson 85 odsto efikasna u zaštiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrti. Ta zaštita je ostala jaka čak i u zemljama poput Južne Afrike, gde su identifikovane varijante za koje se čini da su manje podložne drugim licenciranim vakcinama, uključujući onu koju je napravila AstraZeneka.

Ova vakcina koristi virus prehlade koji bezbedno prenosi deo genetskog koda korona virusa u telo. Ovo je dovoljno da telo prepozna pretnju, a zatim nauči da se bori kada virus stvarno uđe u organizam. Tako genetski kod „trenira“ imuni sistem za borbu protiv pravog korona virusa. Ovaj princip sličan je onom koji su koristili Univerzitet u Oksfordu i kompanija „AstraZeneca“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo