Naslovna / Vesti

Stiže prvi test za sve poznate humane korona viruse, uključujući i nove mutacije covid 19

Priredio/la: J. M.|9:00 - 07. 03. 2021.

Test je visoko osetljiv i sprečava lažni pozitivni rezultat koji se dobija zbog genetske sličnosti SARS-CoV-2 i drugih humanih korona virusa

Nauka non-stop traži izlaz iz pandemije Foto: Shutterstock

Naučnici iz Centra za infekciju i imunitet (CII) na Univerzitetu Kolumbija, „Mailman School of Public Health“ i Univerziteta „SunIat-Sen“ u Kini postavili su temelje za razvoj visoko osetljivih testova antitela na infekciju svim poznatim humanim korona virusima, uključujući nove varijante SARS-CoV-2, piše scitechdaily.com.

Ovi testovi, takođe, treba da omoguće razlikovanje imunoloških odgovora zbog infekcije i vakcinacije. Istraživanje je objavljeno u časopisu „Nature Communications Biology“.

Kako je teklo istraživanje

Niz HCoV-Peptida koji su razvili naučnici iz „CII“ sastoji se od 3 miliona imunih markera na staklenom čipu, pokrivajući proteine svih poznatih humanih korona virusa, uključujući SARS-CoV-2. U saradnji sa timom sa Univerziteta „Sun Iat-Sen“, istraživači „CII“ identifikovali su 29 imunoloških potpisa specifičnih za SARS-CoV-2.
Ovi genetski „otisci prstiju“ (peptidi) pružaju nacrt za testove koji će se koristiti za dijagnostiku i nadzor. Trenutni testovi na antitela na infekciju SARS-CoV-2 mogu dati lažno pozitivne rezultate zbog unakrsne reaktivnosti sa sezonskim korona virusima odgovornim za prehladu, kao i MERS-CoV i SARS-CoV-1.

Da bi razvili niz HCoV-Peptida, istraživači su prvo analizirali uzorke krvi uzetih od osoba sa asimptomatskim, blagim ili teškim infekcijama SARS-CoV-2 i kontrole – zdrave osobe i one izložene SARS-CoV-1 i sezonskim korona virusima. Analizom svih 170.000 peptida povezanih sa poznatim humanim korona virusima dobijeno je 29 peptida sa najjačom i najspecifičnijom reaktivnošću sa SARS-CoV-2. Zatim su verifikovali svoj test koristeći drugi set uzoraka krvi, uključujući one iz potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2, one sa antitelima na druge humane korona viruse i zdrave osobe.

Efikasnost novog testa

Novi test ima 98 posto specifičnosti i osetljivosti. Imunski potpisi bili su prisutni od osam dana nakon pojave simptoma covid 19, pa sve do šest do sedam meseci nakon infekcije.

Ovaj rad će omogućiti da napravimo jeftine, jednostavne testove krvi koji mogu pružiti podatke o izloženosti, kao i o imunitetu – kaže autor dr. ischay Mishra, professor epidemiologije na „Columbia Mailman School“.

− Rad sa našim kolegama u „SunIat-Sen-u“, na čelu sa profesorom Jiahai Lu-om, i sa Nimble Therapeutics-om, podvlači značaj globalne saradnje i partnerstva sa industrijom u rešavanju izazova pandemije covid 19 –  kaže autor dr V. Ian Lipkin, direktor američkog „CII“ (Centra za infekciju i imunitet).

Ranije su istraživači koristili slične metode za razvijanje testova na zika virus, akutni mijelitis i infekcije koje prenose krpelji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo