Naslovna / Vesti

Zabeležene 362 neželjene reakcije na covid 19 vakcine u Srbiji

Priredio/la: I. V.|12:31 - 23. 02. 2021.

Povišena temperatura, bol u mišićima, zglobovima, glavobolja, mučnina… najčešće su neželjene reakcije na neku od četiri covid 19 vakcine koje su dostupne u Srbiji

Gostujući u Dnevniku RTS, Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva, izjavio je da su do sada zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv covid 19. Podsećamo, u Srbiji su dostupne četiri covid 19 vakcine – Pfizer, Sputnik V, Sinopharm i AstraZeneca.

Najviše reakcija na Pfizer

Prema njegovim rečima, do danas je zabeleženo 362 slučaja neželjenih reakcija na sve vakcine. Najviše je reakcija na Pfizer-BioNTech vakcinu – 145, na kinesku Sinopharm vakcinu reagovalo je 130 građana, 86 neželjenih reakcija bilo je na vakcinu Sputnik V, kao i jedna neželjena reakcija za koju se ne zna koja vakcina ju je izazvala.

Reaguju žene, od 45 do 64 godina

Neželjene reakcije najčešće su imale osobe od 45 do 64. godine starosti, i to češće žene, istakao je Pavle Zelić i dodao da starije osobe retko imaju takve reakcije, što se, kako kaže, uklapa i u svetske trendove.
– Ovo ne treba da nas brine. Neželjene reakcije su one koje smo očekivali, prolaze kratko, za do tri dana. Najčešće je reč o povišenoj temperaturi, bolu u mišićima, zglobovima, glavobolji, mučninama… – objasnio je Zelić i naglasio da, za sada, nije bilo težih reakcija, dok je hospitalizacija bila potreban u tri slučaja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo