Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Novi soj korona virusa otkriven u Finskoj, PCR test ga ne prepoznaje

Priredio/la: J. M.
17:00 - 18. 02. 2021.

Za sada je, još nejasno da li je soj pod imenom Fin-796H infektivniji od ostalih

virus korona napada ljude Još jedan novi soj Foto: Shutterstock

Nakon britanskog, južnoafričkog i brazilskog soja, u Finskoj je sada otkrivena potpuno nova mutacija korona virusa. Za sada je, kako javlja finska televizija YLE, još nejasno da li je soj pod imenom Fin-796H infektivniji od ostalih.
Virusolog Oli Vapahalagti ukazuje da finski soj ne prepoznaje tako dobro PCR test kao ostale sojeve. O drugim specifičnostima finskog soja još nema mnogo podataka, izuzev da ima određene karakteristike mutacije, koje su prisutne i kod britanskog i južnoafričkog soja. 

Virusolog sa Univerziteta u Turkuu, Ilka Julkunen, kaže da nema razloga za zabrinutost.

Nemamo sigurne dokaze da je ovaj soj infektivniji ili da ima posledice po imunitet osoba koje su preležale koronu, odnosno koje su se vakcinisale − rekao je naglasio je Ilka Julkunen.

Finski institut za zdravlje za sada se nije oglasio u vezi sa otkrićem novog soja.

Nova varijanta SARS-CoV-2 virusa nazvana Fin-796H otkrivena je na jugu Finske, pokazala je zajednička studija laboratorije Vita i Instituta za biotehnologiju Univerziteta Helsinki. U finskoj varijanti novog korona virusa mogu se pronaći tragovi britanske i južnoafričke varijante, ona se, ipak, bitno razlikuje od svih prethodno otkrivenih varijanti, piše portal Vita.fi.

Otpornost ovog novog soja na vakcine koje su svetu dostupne, zasad nije poznata. 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend