Naslovna / Vesti

Hakeri iz Severne Koreje pokušali da ukradu „recept“ za covid 19 vakcinu

Priredio/la: I. V.|15:48 - 16. 02. 2021.

Obaveštajna služba Južne Koreje ima saznanja da severnokorejski hakeri pokušavaju da se domognu informacija o tehnologiji izrade vakcina i načinu lečenja korona virusa

Severna Koreja hakovala kompaniju Pfizer kako bi došla do tehnologije pravljenja vakcina Foto: Shutterstock

Severnokorejski hakeri pokušali su da ukradu informacije o vakcinama i načinu lečenja korona virusa, saopštila je danas obaveštajna služba Južne Koreje. Iako je agencija Associated Press objavila da je na meti hakera bila kompanija Pfizer, obaveštajna služba negirala je te navode. Ranije tokom dana, Ha Tae-keung, član parlamentarnog Odbora za obaveštajne poslove, rekao je novinarima u Seulu da je Nacionalna obaveštajna služba njemu i drugim poslanicima, tokom brifinga iza zatvorenih vrata, rekla da je Severna Koreja hakovala kompaniju Pfizer kako bi došla do tehnologije pravljenja vakcina protiv covid 19.

Napad na Pfizer tehnologiju

Nakon što su komentari Ha Tae-keunga dospeli na naslovnice medija, Nacionalna obaveštajna služba ogradila se i saopštila da po imenu nije pomenuta nijedna farmaceutska kompanija kada je zakonodavcima rečeno da severnokorejski hakeri traže informacije o vakcinama protiv korona virusa. U neobičnom prekoru, služba za javne odnose Nacionalne obaveštajne službe, nazvala je komentare Ha Tae-keunga  „pogrešnim“. Ha Tae-keung ostao je pri svojoj tvrdnji kada ga je kontaktirao Associated Press, rekavši da je u  dokumentima Nacionalne obaveštajne službe, koji su mu pokazani, rečeno da je „Severna Koreja ukrala Pfizer informacije o vakcinama i pokušala da ukrade tehnologiju izrade od južnokorejskih kompanija za proizvodnju vakcina i farmaceutskih proizvoda“. Takođe je izjavio i da su poslanici morali da vrate dokumenta na kraju brifinga.

Formulacija bila jasna da usmeno pitanje o Pfizeru nije bilo potrebno

Član parlamentarnog Odbora za obaveštajne poslove Ha Tae-keung rekao je da je formulacija o kompaniji Pfizer „bila toliko jasna da o tome nije usmeno ništa ni pitao“ tokom brifinga. Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje, koja ima mešovite podatke o potvrđivanju događaja u Severnoj Koreji, retko komentariše informacije u vezi sa Severnom Korejom, koje zakonodavcima pruža na privatnim brifingima. Ha Tae-keung je izjavio da Nacionalna obaveštajna služba, „verovatno pokušava da ne naljuti previše Severnu Koreju“. Kwon Bo-young, menadžer za odnose s javnošću u južnokorejskoj kancelariji kompanije Pfizer, rekao je u sms poruci da proverava tvrdnju Ha Tae-keunga sa globalnim sedištem kompanije.

Slučaj povezan sa prethodnim hakreskim napadima

Iako je Severna Koreja negirala umešanost, ovaj pokušaj povezan je sa mnoštvom kibernetičkih napada u poslednjih nekoliko godina, uključujući kampanju iz 2013. godine koja je paralizovala servere južnokorejskih finansijskih institucija, hakovanje kompanije Sony Pictures iz 2014. godine i napad na WannaCry malware iz 2017. godine.

Zdravstveni sistem u Severnoj Koreji u kolapsu

Nabavka vakcina protiv korona virusa presudna je za Severnu Koreju, čiji je sistem javnog zdravstva u kolapsu. Mnogi spoljni stručnjaci vrlo su skeptični prema tvrdnjama Severne Koreje da nije imala slučajeva korona virusa, ali kažu da je ta zemlja verovatno izbegla široko rasprostranjeno izbijanje zahvaljujući više od godinu dana strogih blokada. Međunarodna zdravstvena grupa osnovana za promociju globalnog pristupa vakcinama protiv korona virusa izjavila je ranije ovog meseca da bi Severna Koreja potencijalno mogla da primi 1,9 miliona doza vakcina proizvedenih u Indiji, tokom prve polovine godine. Covax, koji podržava Svetska zdravstvena organizacija, saopštio je da će zalihe za Severnu Koreju verovatno obezbediti indijski Institut za serum, koji je licenciran za proizvodnju vakcina koje je AstraZeneca razvila sa Univerzitetom u Okfordu.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo