Naslovna / Vesti

Mađarska je prva zemlja EU koja će za imunizaciju stanovništva koristiti kinesku vakcinu

Priredio/la: I. V.|13:13 - 16. 02. 2021.

Zbog zastoja u isporuci i imunizaciji stanovništva Evropske unije, Mađarska se odlučila da ponovo prekrši pravila evropske zajednice zemalja i građane vakciniše kineskom vakcinom

Avion sa vakcinom iz Pekinga stigao u Budimpeštu Foto: Shutterstock

Pošiljka Sinopharm vakcine protiv covid 19, proizvedena u Kini, stigla je jutros u Mađarsku, što je ovu zemlju učinilo prvom u Evropskoj uniji koja će svoje stanovništvo vakcinisati kineskom vakcinom, koja nije odobrena za korišćenje na teritoriji EU. Na nedavnu najavu premijera Mađarske Viktora Orbana da će obezbediti kinesku vakcinu, EU je reagovala da to „mogu da urade, na sopstvenu odgovornost, ali samo u okviru granica Mađarske“.

Iz Kine stigla imunizacija za 275.ooo Mađara

U Budimpeštu je iz Pekinga jutros stiglo 550.000 doza vakcine, koju je razvila kineska državna kompanija Sinopharm.  Pošiljka je dovoljna za lečenje 275.000 ljudi vakcinom od dve doze, kako je rekla šefica Odeljenja za epidemiologiju Nacionalnog centra za javno zdravlje dr Agnes Galgoczi, na konferenciji za novinare.

Najavljena nabavaka i 2 miliona Sputnik V doza

Mađarska očekuje da će u naredna 4 meseca primiti 5 miliona ukupnih doza vakcine Sinopharm. Zemlja je pokušala da nabavi vakcine iz zemalja izvan zajedničkog programa nabavki EU, tvrdeći da odlaganja i zastoj u okviru EU „ljude koštaju života“. Mađarska je takođe najavila da će kupiti i 2 miliona doza ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik V, koju su bolnice počele da administriraju u Budimpešti prošle nedelje, a koja se takođe još uvek ne koristi u ostalim zemljama članicama EU.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo