Naslovna / Vesti

Naučnici otkrili da covid 19 može da izazove „haos u vaskularnom sistemu“

12:02 - 14. 02. 2021.

Jedan od pet pacijenata obolelih od covid 19 doživljava neki od tri simptoma – osip kože, rane u ustima ili povećan jezik

Jezik nekih pacijenata obolelih od covid 19 neobjašnjivo otiče Foto: Shutterstock

Lista misterioznih simptoma povezanih sa „post-kovidom“ je sve veća, a najnovija, dosad nepoznata posledica covid 19 se pojavila kod pacijentkinje u Italiji koja je dobila gangrenu na ruci, preneo je Njujork post.

Opasna manifestacija bolesti

List navodi da su doktori bili primorani da joj amputiraju tri prsta nakon što je žena u aprilu 2020. godine dobila covid 19, a lekari su nazvali slučaj „opasnom manifestacijom“ bolesti u najnovijem izveštaju objavljenom u Evropskom žurnalu vaskularnih i endovaskularne hirurgije.

Citokinska oluja

Naučnici su svesni da covid 19 može da izazove haos u vaskularnom sistemu, iako još nisu sigurni zašto.
Trenutno, mnogi lekari veruju da su sindromi nakon preležanog kovida povezani sa preteranim imunološkim odgovorom, koji „naređuje“ telu da napadne obolele i zdrave ćelije, u procesu koji se zove citokinska oluja.

Jedan u sto ima „kovid jezik“

Medicinari su otkrili još neke neočekivane posledice covid 19. Prošle nedelje, istraživač londonskog Kraljevskog koledža Tim Spektor je otkrio da jedan od pet pacijenata doživljava neki od tri simptoma – osip kože, rane u ustima ili povećan jezik, koji se ne javljaju tokom bolesti.
Spektor je prošle nedelje rekao za USA Tudej da je „kovid jezik“ stanje u kojem jezik pacijenata neobjašnjivo otiče, je jedan od najređih simptoma koje je video i pogađa jednog u 100 pacijenata, prema njegovoj proceni.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo