Naslovna / Vesti

Posle 253 dana bez korone, virus se ponovo pojavio na Tajvanu

Priredio/la: I. V.|12:38 - 22. 12. 2020.

Skrivajući svoje aktivnosti van leta, jedan pilot ponovo je doneo covid 19 na Tajvan koji je do danas 253 dana bio zemlja bez obolelih od korona virusa

pilot Pilot nije prijavio svoje aktivnosti i ponovo „doneo“ covid 19 Foto: Shutterstock

Tajvan je prijavio svoj prvi lokalni prenos korona virusa od 12. aprila, od kada je infekcija zaustavljena u ovoj zemlji, optužujući stranog pilota da je okončao period od 253 dana bez virusa. Zdravstvene vlasti Tajvana saopštile su da je žena u tridesetim godinama imala pozitivan test nakon kontakta s pilotom, Novozelanđaninom koji radi za tajvansku avio-kompaniju. Kako je saopšteno, potvrđeno je da je žena zaražena u nedelju, nakon leta avionom za SAD.

Pilot skrivao aktivnosti

Tajvanski ministar zdravlja Chen Shih-Chung rekao je da pilot nije pravilno postupio i nije dao istinite podatke o svojim kontaktima i aktivnosti. Kako su vlasti naknadno saznale, pilot – kome preti kazna do 8.500 funti, posetio je nekoliko objekata, uključujući robnu kuću.

Stroge mere za potencijalne nosioce virusa

Povratak infekcije covid 19 je udarac za Tajvan koji je pohvaljen zbog reakcije na pandemiju jer je na ostrvu zabeleženo samo 770 slučajeva zaraženih i 7 smrtnih slučajeva, nakon što su granice rano zatvorene i sprovedena  stroga karantinska pravila. Od 12. aprila, svi pozitivni slučajevi covid 19 bili su ili od malog broja građana koji su se vratili u zemlju ili od nekolicine stranaca i radnika migranata kojima je dozvoljeno da putuju iz poslovnih razloga. Da bi se ušlo u zemlju bio je obavezan karantin od dve nedelje i negativan test, što je mera koja je, do danas, uspešno sprečavala bilo kog nosioca virusa da ga unese u zajednicu. Piloti, međutim, prolaze kroz manje strogu trodnevnu samoizolaciju nakon svakog prekomorskog putovanja, a novi slučaj je pokrenuo raspravu o tome da li te mere sada treba pooštriti.

Lokalne infekcije zaustavljene za 2 meseca

Tokom cele godine ostrvo sa 24 miliona ljudi uspelo je da izbegne stroge karantine za stanovništvo koji su omeli ostatak sveta. U roku od dva meseca od izbijanja pandemije, lokalne infekcije u Tajvanu su zaustavljene. Zbog svega toga ekonomija Tajvana na putu je da ove godine poraste za 2,5 odsto.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo