Naslovna / Vesti

Novi soj korona virusa mogao bi da bude i do 70 odsto zarazniji od starog

Priredio/la: I. V.|13:40 - 20. 12. 2020.

Iako je uoči božićnih i novogodišnjih praznika malo relaksirala mere, Velika Britanija ih ponovo „zateže“ zbog pojave novog soja korona virusa koji se trenutno ispituje

novi soj korona virusa Još nije utvršeno da li vakcina deluje na novu varijantu virusa Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija SZO saopštila je danas da je u „bliskom kontaktu“ sa zvaničnicima Velike Britanije zbog pojave nove varijante korona virusa. Nova varijanta korona virusa, kako se navodi, širi se brže od originalne verzije, ali se ne veruje i da je smrtonosnija.

Još nema dokaza o drugačijoj reakciji novog soja

Veliki delovi jugoistočne Engleske, uključujući London, sada su pod novim, strožim nivoom ograničenja kretanja stanovništva, kako bi se suzbilo preniošenje zaraze novom verzijom virusa koji se još brže širi. S obzirom na to da je u Velikoj Britaniji počela prva masovna vakcinacija stanovništva protiv covid 19, trenutno nema dokaza koji ukazuju na to da nova varijanta virusa drugačije reaguje na vakcinu.

Šta je poznato o novom soju virusa?

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je u vezi novog soja korona virusa u kontaktu sa britanskim zvaničnicima. Velika Britanija, kako su saopštili, deli informacije iz tekućih studija o mutaciji tako da će SZO ažurirati podatke svim državama članicama, kao i javnosti „dok saznaju više o karakteristikama nove varijante virusa i svim implikacijama“. Iako postoji „znatna neizvesnost“, premijer Velike Britanije Boris Johnson rekao je da bi novi soj virusa mogao biti i do 70 odsto prenosiviji od starog virusa.

Sitacija koja može dovesti do pogoršanja

Ali, zvaničnici kažu da trenutno nema dokaza koji ukazuju na to da nova varijanta uzrokuje veću stopu smrtnosti ili da na nju različito utiču vakcine i tretmani koji se primenjuju po bolnicama. Prvi čovek medicinske službe Engleske profesor Chris Whitty izjavio je da „misli da je ovo situacija koja će pogoršati stanje, ali i da postoje neke zaista optimistične stvari, sada kada postoji vakcina, pod pretpostavkom da vakcina deluje protiv novog soja, što je trenutno samo radna pretpostavka“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo