Naslovna / Vesti

Medicinski fakultet obeležio 100 godina postojanja

Priredio/la: I. V.|9:19 - 11. 12. 2020.

Medicinski fakultet u Beogradu obeležio je vek postojanja i za to vreme ova obrazovna ustanova iznedrila je neke od najvećih svetskih stručnjaka

 

medicinski fakultet Odavde su potekli naši najbolji stručnjaci Foto: press

Svečanom sednicom Dekanskog kolegijuma obeležen je jubilej Medicinskog fakulteta – 100 godina postojanja u okviru Univerziteta u Beogradu. Ova ustanova do sada je iznedrila 42.000 lekara, 3.000 doktora nauka, a u godini jubileja primljeno je novih 630 studenata. S bogatom istorijom, koja obuhvata ceo vek, Medicinski fakultet u Beogradu predstavlja jedan od stubova razvoja medicine, medicinske edukacije i istraživanja, kao i akademskog života u našoj zemlji.

Prvo predavanje održano 1920.

Medicinski fakultet počeo je sa radom 9. decembra 1920. godine, govorom profesora i prvog dekana Fakulteta Milana Jovanovića-Batuta, u Svečanoj sali Univerziteta, nakon čega je održano prvo predavanje dr Nika Miljanića. Na svečanom sastanku, koji je otvorio dekan ovog fakulteta prof. dr Nebojša Lalić, dodeljene su i ovogodišnje nagrade kolegama za naučnoistraživački i pedagoški rad.  Skromno, i u skladu sa epidemiološkim merama, na sednicu su se online putem, uključili i lekari iz inostranstva sa kojima fakultet uspešno sarađuje.

Deo evropske univerzitetske slike

– Ono što je Medicinski fakultet od početka, ali i  tokom burnih 100 godina uspeo da održi jeste koncept savremenog istraživačkog fakulteta koji su doneli njeni istraživači. Naš glavni cilj za ubuduće je da Medicinski fakultet ostane važan deo evropske univerzitetske slike, da ostane fakultet svog naroda i svoje zemlje i da stvori povoljan akademski ambijent za stvaranje nove armije mladih ljudi posvećenih medicini i njenim dostignućima – rekao je prof. dr Nebojša Lalić i napomenuo da je ponosan što se oko 400 studenata samoinicijativno prijavilo da volontira u bolnicama i domovima zdravlja i tako pomognu zdravstvenom sistemu Srbije u borbi sa virusom korona.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo