Medicinski informativni portal
Naslovna / Vesti

Nova odluka: Ko ima simptome prvo mora da se javi u kovid ambulantu

Priredio/la: eKlinika
15:44 - 27. 11. 2020.

Odlukom nadležnih od danas važe nova pravila za prijavu zdravstvenim ustanovama pacijenata sa simptomima korona virusa

kovid ambulanta Nove odluke nadležnih sa osobe sa simptomima korone Foto: Shutterstock

Odlukom nadležnih svi građani sa simptomima zaraze korona virusom ubuduće će prvo morati da se jave u kovid ambulante.
– Tamo će im biti urađena dijagnostika. Oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja. Radno vreme svih kovid ambulanti pri domovima zdravlja biće do 22 sata – rekao je direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović. Ta odluka doneta kako bi se smanjio pritisak na bolnice, koliko je to moguće, a da, s druge strane, ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre.

Kovid ambulanta je prvo mesto za javljanje

– Molim građane, od danas je to i zvanična odluka, da svi prvo moraju da se jave u kovid ambulante, da se tamo uradi dijagnostika, rentgenski snimak pluća i laboratorija, jer to „zaglavljuje“ rad prijemno trijažnih ambulanti u bolnicama – rekao je dr Stevanović ukazujući da „dok se uradi svaki snimak za svakog pacijenta, zatim dezinfekcija, dok stigne laboratorija… samo taj postupak po jednom pacijentu traje oko sat vremena normalnim uslovima, kada nije veliki pritisak“.

Pacijenti će biti vraćani

– Kada je veliki pritisak dovoljno je desetak takvih bolesnika. Dovoljno je da se vreme čekanja na pregled produži na 4, 5 ili više sati – rekao je Stevanović i naglasio da svi građani u prijemno-trijažne centre dođu sa uputom i dijagnostikom iz kovid ambulante.
– Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno neposredno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante, bez potrebnih analiza, budu vraćeni u domove zdravlja. Molim za razumevanje – apelovao je dr Goran Stevanović.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend