Naslovna / Vesti

U italijanskim apotekama počinje prodaja „uradi sam“ testa na covid 19 po ceni od 3 evra

Priredio/la: I. V.|10:02 - 18. 11. 2020.

Nalik testu na trudnoću italijanske apoteke uskoro dobijaju „uradi sam“ testove na korona virus kako bi se građani testirali kod kuće i smanjili pritisak na bolnice

uradi sam test korona covid 19 Uskoro u italijanskim apotekama „uradi sam“ testovi na korona virus Foto: Shutterstock

Ispitivanje testa „Uradi sam“ koji pokazuje eventualnu pozitivnost na covid 19 pokrenuto je u severnom italijanskom regionu Veneto, piše RTS. Test će uskoro biti dostupan u apotekama i omogućiće građanima da za 3 evra kod kuće provere da li jesu ili nisu pozitivni na korona virus.

Testiranje kod kuće

Ovaj test olakšaće posao kako zdravstvenim radnicima tako i građanima koji neće morati da odlaze kod lekara čime će se smanjiti pritisak na već prepune bolnice.  Predsednik Veneto regiona Luka Zaja na konferenciji za novinare izjavio je da uskoro stiže 5.000 testova.

Dve crte – pozivini ste!

„Uradi sam“ testovi na korona virus funkcionisaće tako što će tražiti površne proteine karakteristične za virus. Sadrže bris koji liči na štapić za čišćenje ušiju a koji se stavlja u nozdrve. Potrebno ga je okrenuti pet puta. Nakon toga štapić se stavlja u posebne posude opremljene reagensima koji će pokazati da li je nalaz pozitivan ili negativan. Dve crte znači da ste pozitivni, jedna da niste. Nakon rezultata potrebno je da se preko mobilnog telefona aktivira aplikacija „Zero kovid Veneto“ putem koje se registruju pozitivne osobe i odmah se komunicira sa zdravstvenim autoritetima.

Sličan testu trudnoće

Kako je predsednik Zaja napisao na svojoj Facebook stranici, najvažniji momenat jeste zeleno svetlo koje se čeka od Italijanskog Instituta zdravlja i koje zavisi od nekoliko faktora: pored specifičnosti i senzibilnosti „uradi sam“ testa, potrebno je oceniti koliko je jasno kako se pravilno koristi test. Kada bude prošao sve potrebne autorizacije, ovaj test će biti spreman za prodaju u apotekama po ceni od nešto manjoj od tri evra. Po rečima zvaničnika, test je sličan testovima trudnoće.

Upoređivaće se sa onima iz hitne pomoći

Za ovaj test je zaslužan doktor Roberto Rigoli koji je objasnio da je ovaj test rezultat timskog rada i testiranje će se obaviti u saradnji sa odeljenjima za mikrobiologiju u Veneciji, Vinćenci, Trevizu i Padovi. Biće urađeno 200 testova koji će biti upoređeni sa onima iz hitne pomoći gde je broj pozitivnih uvek vrlo visok kako bi se dobila prilika da se vidi korelacija među testovima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo